Agenti SHIELD: Kako se bo zaključila štorija agenta Coulsona?(#video napovednik)
Marjan Kodelja 23. septembra 2020 ob 06:29

Medtem ko so se Maščevalci sončili v slavi in samovšečnosti, so agenti vohunske agencije SHIELD reševali, česar prvi niso mogli ali hoteli.

Čeprav je Phil Coulson (Clark Gregg) v filmih po Marvelovih stripovskih predlogah stranski lik, prvič ga vidimo v filmu Iron Man iz leta 2008, in nima nadnaravnih moči, je vendarle požel dovolj zanimanja, da je leta 2012 režiser filma Maščevalci Joss Whedon oblikoval televizijsko serijo Agenti SHIELD. V njej mu med drugimi družbo delajo pretepov vešča Melinda May (Ming-NA Wen), nadnaravna Daisy Johnson (Chloe Bennet) ter genija Leo Fitz (Iain De Caestecker) in Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge). Sedmo sezono, ki je obenem zadnja, si lahko ogledate na televizijskem programu Fox.

Zgodbe serije se prepletajo z dogajanji, ki nam jih predstavijo filmi, vendar velikokrat odpirajo druge perspektive in gledalcu podajajo širši pogled v Marvelovo vesolje. V prvi sezoni Coulson sestavi manjšo skupino agentov za raziskovanje nadnaravnih primerov in medtem ko se razpleta njegova in zgodbe ostalih članov skupine, ugotovijo, da je agencijo SHIELD prevzela teroristična organizacija Hidra. Film Stotnik Amerika: Zimski vojak prinese razodetje uničenja agencije, nakar jo Coulson, zdaj njen direktor, spet postaviti na noge. Še vedno so glavni nasprotniki agenti Hidre, vendar počasi v ospredje vstopajo ljudje nadnaravnih moči. Tretja sezona jih postavi za »glavne«. Coulson se loti zaupne naloge izbrati primerne za skupino dobrih superjunakov, medtem ko preostanku Hidre uspe na zemljo vrniti starodavno nadnaravno bitje »Roj« (Hive). Z njegovim uničenjem je konec omenjene teroristične organizacije in agencija SHIELD po podpisu dogovora iz Sokovije (Sokovia Accords), po katerem Maščevalci iz zasebnih rok pridejo pod okrilje Združenih narodov, kar je povod za film Stotnik Amerika:Državljanska vojna, spet legalno deluje.

Nova pravila zahtevajo novega direktorja, ki bo odgovoren javnosti, zato je Coulson degradiran v agenta z nalogo iskanja ljudi z nadnaravnimi močmi. Genialni agent Leo Fitz zaključi projekt inteligentnega in človeku skoraj popolnoma podobnega androida (Life Model Decoy -LMD), ki je pomemben za nadaljnji razvoj zgodbe. Peta sezona preseneti z odmikom od dotedanjega dogajanja, saj je »ekipa« ugrabljena in prenesena na vesoljsko postajo in v leto 2091. Kajpada so tam glavni vesoljci, medtem ko se agenti trudijo rešiti ostanek človeštva in nato, ko se spet vrnejo v svoj čas, preprečiti takšno prihodnost. Coulson je imel že v eni sezoni prej »konflikt« z Nevidnim jezdecem (Ghost Rider) zaradi katerega na koncu pete umre. S tem nisem izdal veliko, kajti podrobnost je pomembna za šesto v sezono. V tej se agenti razdelijo v dve skupini. Ena se odpravi v vesolje, da bi našla Fitza, ki od prejšnje velja za izgubljenega, druga ostane na Zemlji, da se bori proti plačancem pod vodstvom Sarga. Moškega, ki je videti kot popolna kopija Coulsona.

Na tej osnovi gradi sedma epizoda. Fitz je še vedno pogrešan, ekipa s časovnim strojem potuje v New York leta 1931, da bi preprečila robotom kronikom spremembo preteklosti in osvojitev Zemlje. Vrne se Coulson s telesom robota (LMD) vendar spomini in »dušo« originala, spet se pojavi organizacija Hidra. Kakšen je konec, vedo tisti, ki so ga videli. Ničesar ne bom izdal, če rečem, da solidno zaključuje serijo, ki so jo gledalci od sezone do sezone različno sprejeli. Nobena skrivnost ni, da se je najbolje odrezala prva sezona, nakar je ljubezen počasi, a vztrajno kopnela. Razlog, da je sedma sezona tudi zadnja, saj snovalcem ni uspelo obrniti trenda, za kar je morda razlog treba iskati v naveličanosti gledalcev s filmi in serijami o Marvelovih in DC-jevih superjunakih. Film Maščevalci: Zaključek (verjetno) pomeni konec kronološkega spremljanja dogajanja, zato je pravi čas, da se zaključi serija Agenti SHIELD. K ogledu sedme sezone vas ne bom povabil ali vam je odsvetoval. Namesto tega raje rečem naslednje. Če ste jo prenehali gledati po tretji ali četrti sezoni, potem naj vam bo tudi za sedmo vseeno. Ako pa ste se uspelo prebiti do konca šeste, potem si le oglejte še zadnjo, da ne boste zamudili takšnega ali drugačnega zaključka.

  • Kaj: Agenti SHIELD (7. sezona)
  • Kje: televizijski program FOX
  • Ocena: 3,5 (dobra znanstveno fantastična serija, ako ti je všeč Marvelovo vesolje)
Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja