Aduti in lastnosti Samsungovih televizorjev, ki jih je dobro poznati pred nakupom
Matjaž Ropret 25. novembra 2020 ob 11:25

Čas okrog »črnega petka« bo zelo verjetno primeren za nakup novega televizorja, kajti popusti nedvomno bodo (oz. so že), pa še kakšno dodatno ugodnost ali darilo utegneš dobiti zraven. Tokrat zato poglejmo, kaj letos ponuja Samsung, in katerim kupcem bi lahko ustrezali njegovi izdelki.

Vodilni proizvajalec ima tudi najširšo modelno paleto, ki ne nagovarja samo množičnega trga, temveč še ciljne skupine, ki si želijo nekaj posebnega. Tako med Samsungovimi modeli najdemo tehnološko napredne z ločljivostjo 8K (Q800TS in premijski Q950TS), »dizajnerske« The Serif in The Frame, ki lahko zamenjajo umetniško delo na steni, ali povsem samosvoje The Sero z vrtljivim zaslonom, ki tako lahko stoji pokončno, namesto ležeče. V središču so sicer modeli Q60T, Q70T, Q80T, Q90T in Q95T. Cenejši so na voljo v več različnih diagonalah, vse od 43 do 85 palcev, dražji pa večinoma v 55- ali 65-palčni izvedbi.

Vsi našteti imajo zaslone LCD s tehnologijo kvantnih pik, ki jih proizvajalec označuje z marketinškim imenom QLED. Zaradi tega prikažejo večji barvni spekter od običajnih LCD-jev in imajo dobre vidne kote. Stalnica je tudi podpora za format slike HDR10+ (in seveda starejši, »statični« HDR10, žal pa ne tudi Dolby Vision), funkcija prilagodljive slike (Adaptive Picture) za tiste, ki se nočejo ali ne znajo ukvarjati z nastavitvami, in operacijski sistem Tizen, med drugim s podporo za protokol Airplay in aplikacijo Apple TV+. Nekateri od omenjenih nimajo priključkov na samem ohišju, temveč so ti združeni v zunanji OneConnect box, kar pomeni, da gre do televizorja zgolj en kabel. To je še posebej priročno za vse, ki nameravajo televizor namestiti na steno.

Začetni seriji S60T in Q70T imata zaslone QLED z dvojno osvetlitvijo ob strani, Q80T pa že ponuja osvetlitev od zadaj, ki jo televizor lahko izklaplja po območjih, s čimer dosega boljšo črnino. Pri tem modelu je naprednejši tudi zvok, ki bolj zapolni prostor. Modela Q90T in Q95T sta v osnovi enaka in v primerjavi s tistim stopničko nižje obljubljata še bolj živahne barve ter ultra široke vidne kote. Podpirata tudi 120-herčno osveževanje in imata en priključen HDMI 2.1, tako da je mogoče priključiti konzolo Playstation 5 ali Xbox Series X oz. S ter izkoristiti hitrejše osveževanje. Q95T se ponaša še s škatlo OneConnect box.

Podobno je pri modelih 8K, kjer sta na vrhu Q900TS in Q950TS, pri čemer je razlika med njima v omenjeni enoti s priključki. Televizorja imata sicer dizajn skoraj brez robov okrog zaslona, sistem osvetlitve od zadaj z veliko conami, opremljena sta z enim priključkom HDMI 2.1 ter povezljivostjo Wi-Fi 6. Pri Q800TS ima osvetlitev manj samostojnih con, zaradi česar kontrasti in nasploh slika niso na najvišjem nivoju, seveda pa je cena ugodnejša.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Modeli The Frame ponujajo edinstveno možnost, da na steni izpadejo kot umetniška slika. Kupci se lahko za pet evrov na mesec oz. 50 evrov na leto naročijo na storitev, ki zaslonu servira različna dela slavnih slikarjev, televizor pa ima za prikazovanje teg namenski način, zaradi česar delujejo zelo pristno. Okrog televizorja pa je mogoče namestiti dejanski okvir, da ga skoraj ni mogoče ločiti od dejanskih slik.

The Frame

Še malo dlje gredo modeli The Serif, ki niso samo zasloni z (opcijskim) okvirjem, ampak so celoten komplet popolnoma samosvojega oblikovanja ohišja in podstavka. Ta ima letos nogi v obliki črke A, zanimiva pa je razširitev robu na spodnji in zgornji stranici. To je TV za tiste, ki želijo z njim oblikovno obogatiti prostor. Na voljo je z velikostmi zaslona 43, 49 in 55 palcev in ima v letošnji izdaji izboljšan zaslon QLED ter »ambientalni« način, ki prikazuje sliko ali določene informacije tako, da se čim lepše ujame s stenami in opremo sobe.

Sistem Tizen je založen z večino najbolj priljubljenih aplikacij za storitve pretočnega videa, najsi bodo operaterske ali od drugih ponudnikov. Seveda pa je najbolje pred nakupom preveriti, če so res na voljo vse, ki bi jih rad imel na televizorju. Za povezljivost s telefoni sta na voljo funkcija Smart View, kar je drugo ime za zrcaljenje zaslona, pri čemer imajo uporabniki pametnih telefonov istega proizvajalca možnost, da se s telefonom dotaknejo zgornjega desnega kota televizorja in se napravi samodejno povežeta. Z novejšimi Galaxyji višjega razreda pa deluje tudi brezžični DeX, pri katerem zaslon televizorja postane zunanji monitor, telefon pa priložnosti osebni računalnik. Še posebej, če je povezan še s tipkovnico in miško.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Pozdrav
    Pogrešam kakšno primerjavo med TV v različnih cenovnih okvirjih, recimo 400 do 700eu , 700 – 1000, in več.
    BO.

    • Za kaj takega bi morali testirati večino televizorjev v ponudbi, kar je praktično nemogoče. Večkrat smo pa že v posameznih testih in tudi to točno takih člankih povedali, kakšna so naša opažanja glede razlik med televizorji posameznih cenovnih razredov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja