Acer za ustvarjalce ali za igričarje, končni učinek je zelo podoben (#VIDEO)
Matjaž Ropret 4. septembra 2019 ob 18:24

Ustaljena tradicija je, da sejme z novinarsko konferenco otvarja tajvanski Acer. Tako je bilo nekoč na Cebitu in tako je že nekaj let na berlinski Ifi. Po navadi pa smo priča predstavitvi plejade novih prenosnikov, še posebej tistih, pri katerih se lahko pohvalijo, da so najtanjši in najlažji – v svojem razredu ali nasploh. Letos ni bilo dosti drugače, a so vseeno precejšen poudarek dali tudi konkretnejšim računalnikom za resno ustvarjalno delo.

Na začetku so sicer predstavili štiri nove chromebooke (311, Spin 311, 314 in 315), ki po novem podpirajo glasovne ukaze prek Googlovega Pomočnika, ostajajo pa dokaj ceneni in ne ravno poželjivi prenosniki. Poleg tega operacijski sistem Chrome OS še vedno ni zares uspel nikjer drugje kot v ZDA, predvsem v tamkajšnjih šolah.

Nadaljevanje je bilo precej bolj razburljivo, saj so prikazali enega izmed svojih »najtanjših« in »najlažjih«, tokrat v segmentu 14-palčnih prenosnikov. Swift 5 tehta 990 g in je debel manj kot 15 mm (komaj, a vendarle). Narejen je delno iz magnezija, a vsej delno je tudi plastičen, predvsem pri zaslonu, ki je res tanek in dojemljiv za zvijanje. Kljub majhni masi in tankosti so poleg procesorja desete generacije Core uspeli vgraditi tudi ločeno grafično kartico (Nvidia Geforce MX250), priključek Thunderbolt 3 (za priklop hitrega diska ali še hitrejše zunanje grafične kartice), podporo za brezžična omrežja Wi-Fi 6 in baterijo, ki naj bi zagotavljala do 12 ur avtonomije. Pri običajnem delu z odprtim brskalnikom (z več zavihki) običajno lahko prepolovimo ta podatek in pridemo do realne številke, vendar šest ur še vedno ni slabo. Stvar podpira tudi glasovno upravljanje, razen pokrova (zaslona) pa se zdi narejena kar solidno in trdno, za razliko od podobnega Asusovega prenosnika, predstavljnega dve uri kasneje.

Acer je pred nekaj meseci vstopil v segment računalnikov za »profesionalne ustvarjalce«. Med te štejejo tiste, ki se resno ukvarjajo z videom, fotografijo, grafičnim oblikovanjem, arhitekturo in še čim, kar zahteva zmogljiv računalnik z zelo kvalitetnim zaslonom. Nekoč so taki profili uporabnikov kupovali »prenosne delovne postaje«, ki pa so bile večinoma neatraktivne in tudi pretirano drage. Novi val prenosnikov za tovrstne uporabnike je bolj simpatičen, tanjši in se osredotoča na bistvene zadeve, brez danes manj potrebnih lastnosti, kot so odlaganje na priključne postaje in še kaj. Prvim dvem izdelkom z oznako ConceptD (5 in 7) so se zdaj pridružili še novi.

Od teh novincev je za širši krog kupcev nedvomno najbolj zanimiv vstopni ConceptD 3. To je prenosnik s 15,6-palčnim zaslonom, delno aluminijast in težak približno dva kg, kar je še sprejemljivo za prenašanje naokrog. Procesor i7 je iz devete generacije, baterija naj bi ponujala do deset ur delovanja brez polnjenja, toda glavna lastnost je zaslon. Ta se ponaša s certifikatom Pantone in stoodstotnim barvnim spektrom dci, žal pa ne podpira dotikov. In če se računalnik kaže kot zelo primerna izbira za Youtuberje, fotografe, oblikovalce in še koga, ne bo pravi za tiste, ki veliko pišejo. Tipkovnica je namreč za daljše tipkanje neuporabna, saj so razmaki med tipkami premajhni, pa tudi višina tipk nad aluminijastimi pregradami je komaj zaznavna, zato uporabnik enostavno nima občutka, kje je kakšna črka ali znak. Škoda, ker bi bil brez te napake to res atraktiven izdelek, ki je še tudi kolikor toliko dostopen (od približno tisočaka in pol naprej).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Predator Triton 300

Seveda na igričarje niso pozabili. Videli smo nov vstopni model zahtevnejšega razreda Predator Triton 300 (osnovni igričarski prenosniki padejo pod linijo Nitro). Ta je debel manj kot 2 cm, ponaša se z naprednim hlajenjem, zaslonom z osveževanjem 144 Hz in odzivnim časom 3 ms, poleg devete generacije procesorjev Core je vgrajena enaka grafika kot pri zgoraj omenjenem »ustvarjalnem« PC-ju. Toda Geforce GTX 1650 bi že morala biti dovolj za polno visoko ločljivost. Morda ne za 144 sličic na sekundo, a vsekakor za dovolj gladko premikanje. Tudi cena bo podobna kot pri zgornjem, tipkovnica pa bolj običajna, zato tudi tega modela ne bi odpisal za kakšno resno delo, četudi se njegov zaslon ne more pohvaliti z najboljšo barvno pravilnostjo.

Omembo si zasluži še projektor C250i, ki pa ga žal nismo videli v akciji, zgolj izključenega. Je sicer pokončen in prikazuje sliko v polni visoki ločljivosti, se z virom slike povezuje brezžično ter je v prostem času lahko zvočnik bluetooth. Toda glavna zanimivost je poleg peturnega delovanja na baterijo (»za dva celovečerna filma«) poljubno obračanje in tako projiciranje ležeče ali pokončne slike – projektor jo prilagaja samodejno – na kakršni koli površini. Lahko na steni, na stropu, na tleh, na poševnem šotoru, itd Žal ne vemo niti cene niti okvirnega prihoda na trg.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja