A1 z omrežjem 5G na 40 odstotkih pokritosti, do konca 2022 napoveduje 60 odstotkov
Matjaž Ropret 18. maja 2022 ob 11:03

Tekma za prestižni, čeravno neuradni naslov največjega omrežja 5G v Sloveniji, je v polnem teku. Operater A1 Slovenija je objavil, da je s signalom pete generacije pokril 40 odstotkov prebivalcev. S tem je po dostopnih podatkih najmanj ujel, morda že celo prehitel Telekom Slovenije in Telemach.

V A1 so najprej pokrili nekaj večjih mest, začenši seveda z Ljubljano in Mariborom, ki sta jima sledila Celje in Kranj. Zdaj je po navedbah podjetja omrežje 5G dostopno na Gorenjskem, Goriškem, v obalno-kraški in osrednjeslovenski regiji ter Mariboru in Celju. S tem dosega 40 odstotkov prebivalcev Slovenije. V prihodnjih mesecih nameravajo vključiti še primorsko-notranjsko, jugovzhodno in posavsko regijo, kraje z več kot tisoč prebivalci in v nadaljnjih fazah še preostalo Slovenijo. Začenjajo na zahodu in gredo proti vzhodu, do konca leta pa napovedujejo 60-odstotno pokritost prebivalstva. Zemljevid pokritosti si lahko ogledate na tej povezavi (kliknite na 5G), velja pa za zunanje sprejemanje signala. Še posebej v mestih, kjer je uporabi frekvenčni pas 3500 MHz (na podeželju 700 MHz), je v zgradbah manjša verjetno za 5G.

»Za nami je prva od štirih faz pokrivanja Slovenije. V veliko pomoč pri načrtovanju in izbiri lokacij nam je analitično orodje, razvito v skupini A1 Telekom Austria. To s pomočjo umetne inteligence upošteva obremenitve omrežja, proste kapacitete in potrebe trga in nas tako učinkovito usmerja k vzpostavitvi največjega omrežja 5G,« je v pripravljeni izjavi poudaril Nenad Zeljković, glavni direktor za področje tehnologije v A1.

Operater uradno zagotavlja, da v njegovem omrežju pete generacije delujejo telefoni, ki jih ima v ponudbi, med temi vsi znamk Apple, Realme, Samsung in Xiaomi s pripisom 5G, vendar niti z drugimi ne bi smelo biti težav, če so le izpolnjeni določeni pogoji. Naročnik mora imeti kartico vrste uSIM. Izključno take so sicer v obtoku že od začetka širitve omrežja LTE (4G), torej vsaj deset let, a nekaj tisoč uporabnikov je še vedno nima. Poleg tega mora telefon podpirati ustrezne frekvence, kar bi lahko bila težava pri različicah, uvoženih s Kitajske ali od kod drugod zunaj Evrope, in umeti nameščeno ustrezno programsko opremo. Lahko se zgodi, da je kakšen telefon prilagojen za točno določene operaterje (v državi, v kateri je bil naprodaj) in drugod ne bo omogočal uporabe omrežja 5G.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Peta generacija mobilnega omrežja prinaša bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov, boljšo odzivnost in stabilnejšo povezavo,« poudarjajo v A1. Pričakujemo, da bo za domače uporabnike bo ta tehnologija med drugim prinesla novo generacijo »fiksnega mobilnega interneta,« torej zamenjave za kabel, xDSL ali optiko po zraku. Omogočala bo namreč višje hitrosti od zdajšnjih standardnih 20/5 ali 40/10 MB/s in verjetno tudi manj omejitev pri mesečni kvoti prenesenih podatkov. Precej prednosti pa bo 5G omogočil industriji. »Kot osnova za pospešek digitalizacije ponuja neskončne možnosti širitve storitev na področju interneta stvari, pametnih mest in ostalih dejavnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije,« izpostavljajo v A1.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
    • Če imate v mislih t. i. mmWave, je odgovor nikalen. Trije operaterji so sicer na dražbi pridobili licence za uporabo teh frekvenc, a je vprašanje, kdaj in v kakšnem obsegu jih bodo začeli uporabljati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja