A1 z novimi internetnimi paketi in televizijskim sprejemnikom Xplore TV
Matjaž Ropret 19. maja 2020 ob 11:15

A1 je danes začel ponujati nove naročniške pakete za dostop do interneta in televizijo, hkrati pa tudi povsem nov sprejemnik Xplore TV. S tem je še zadnji od velike četverice operaterjev, ki je začel gledalcem nameščati sodobno napravo, temelječo na aplikacijah in prepletanju klasične televizije ter storitev pretočnega videa. Poglejmo, kaj prinaša nova ponudba.

Njen osrednji del so naročniški paketi A1 Net+TV, ki vsebujejo dostop do interneta in televizijo. Dodati jim je mogoče še fiksno telefonijo, na voljo pa je tudi samostojen paket A1 Fix net, vendar o njem več kasneje. »Dvojčki« oz. »trojčki« se začnejo pri 30 evrih na mesec, za kar naročnik dobi hitrost interneta 20/1 Mb/s (xDSL) ali 100/20 Mb/s (na optiki) in programsko shemo s 110 programi ter štiri točke za prosto izbiranje programskih sklopov. Slednje še ostaja, vendar je nekako poluporabno. Paket Net+TV M za 35 evrov poviša hitrosti na 30/5 oz. 200/40 Mb/s in programsko shemo na 190 programov ter 6 točk za izbire. Pri obeh paketih je treba (sedemdnevni) časovni zamik naročiti posebej in stane tri evre na mesec. Je pa prve tri mesece zastonj, da ga lahko naročnik in ostali člani gospodinjstva preizkusijo. Najvišji paket je A1 Net+TV L za 45 evrov na mesec. Ta ima časovni zamik že vključen, programov je 240 (z desetimi točkami), hitrosti interneta pa so 40/10 ali 350/40 Mb/s. Pri vseh hitrostih se operater sicer zavaruje, ker reče »do«. Realne hitrosti so lahko tudi nižje. Pri vseh paketih je mogoče za pet evrov na mesec zvišati hitrost. Na bakrenem omrežju (xDSL) je tako najvišja hitrost 40/20 Mb/s, na optičnem pa 500/100 Mb/s. Kdor torej želi resno hitrost od sebe proti omrežju (upload), bo moral doplačati. Prav tako lahko vsak naročnik doda fiksno telefonijo za dva evra na mesec, najeti pa je mogoče še dodatne sprejemnike (STB-je), na bakreni povezavi tri in na optiki največ šest, vsak pa mesečno stane štiri evre.

Polni paket bi tako z najvišjo hitrostjo in telefonijo stal 52 evrov. Seveda brez dodatnih sprejemnikov in morebitnih naročnin na HBO, NBA, Voyo ter ostale podobne storitve. Vse naročnine je mogoče skleniti brez vezave in cena je enotna, obljubljajo v A1. Poleg tega lahko naročnik brez stroškov zamenja svoj paket za drugega. Stroškov prekinitve naročniškega razmerja pa operater ne zaračuna prve tri mesece. Točke za programe so vredne po en evro. Imajo pa vse sheme že privzeto vključeni opciji programov, ki sta vredni točno toliko točk, kolikor jih shema prinaša. Dve točki odnesejo »nacionalni« programi, dve, štiri ali osem pa mešanica različnih programov (Mix S, M ali L), med njimi so športni, filmski, »satelitski«, pornografski in drugi. Oboje sicer lahko naročnik črta in s seznama izbere kaj drugega, je pa tisti Mix nemogoče nadomestiti za enako ceno. Zamenjava pride v poštev samo za koga, ki klasične televizije pretežno ne gleda in bi raje naročil denimo HBO ali Voyo. Prav tako z dodajanjem teh opcij naročnik zelo hitro pride s cene paketa S ali M na ceno paketa L, ki ima večino opcij že vključenih, razen seveda omenjenih, v vsakem primeru dodatno plačljivih. Zato, žal, še vedno najboljšo vrednost predstavlja najvišji paket.

Kot rečeno je na voljo tudi samostojna naročnina na internet. Ta ni bistveno cenejša kot televizijski paket, saj A1 Fix net stane 25 evrov na mesec, z enako hitrostjo kot pri najnižjem »dvojčku«, torej 20/1 ali 100/20 Mb/s. Tudi tu je mogoče za dodatnih pet evrov dvigniti hitrost na 40/20 ali 500/100, odvisno od omrežja, pa dodati še fiksno telefonijo ali katero od video storitev. Nova je še ponudba interneta prek omrežja LTE, ki so mu prej rekli Domači net, po novem pa je A1 Brezžični net. V osnovi za dvajset evrov na mesec ponuja hitrost 20/5 Mb/s in omejitev na 200 GB mesečnega prenosa podatkov, po tej količini pa se hitrost zniža na (komaj uporabnih) 2/1 Mb/s. Toda prvič doslej se da pri tem operaterju tudi v zraku dobiti neomejen prenos podatkov – ta opcija stane štiri evre na mesec. Povišanje hitrosti na 40/5 Mb/s pa pet evrov na mesec. Tako bi bila končna cena za internet, ki omogoča tudi gledanje vsebin 4K, 29 evrov mesečno. Morda 30, če bi se naročnik odločil še za vezavo in s tem modem (usmerjevalnik) za en evro na mesec. Toda v A1 ga prodajo za povsem razumnih 79 evrov, zato se mi vezava ne zdi smiselna.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Še nekaj besed o novem sprejemniku Xplore TV. Ta prinaša povsem nov izgled televizijskega vmesnika in za razlike od večine podobnih ni zasnovan na operacijskem sistemu Android. Uporabniški vmesnik v A1 označujejo za minimalističen, filozofija izbiranja vsebin pa je nekoliko drugačna od tega, kar ponujajo marsikateri drugi sprejemniki, saj ni vezana na linearno TV, temveč prepleta vse vsebine. Poleg »televizije« so na voljo tiste aplikacije, ki jih namesti operater. Za zdaj so to HBO, NBA in Voyo. Več o njem pa bomo lahko napisali in morda tudi pokazali, ko si ga bolj podrobno ogledamo.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.