A1 tretje leto zapored s svojim telefonom, tokrat je to Alpha 21
Matjaž Ropret 23. julija 2021 ob 16:50

Operater A1, ne zgolj v Sloveniji, pod svojim imenom vsako leto izda pametni telefon z dobrim razmerjem med ceno in kvaliteto. V praksi to pomeni, da ga naročnik ob dvoletni vezavi dobi za evro ali dva na mesec, mobilnik pa je dovolj sodoben in je deležen tolikšne podpore pri posodobitvah, četudi ne stalne, da zagotavlja nemoteno uporabo v tem obdobju. Poglejmo, kakšen je A1 Alpha 21.

Jasno je, da je to pametni telefon za manj zahtevne naročnike, pa naj v A1 še tako trdijo, da z njim »nagovarjajo najzahtevnejše uporabnike.« Kot že lani, je tudi tokrat osnovo prispevalo podjetje TCL z enim od svojih modelov pod znamko Alcatel, vendar je skupina Telekom Austria (A1) znova izvedla še določene prilagoditva, predvsem pri fotoaparatu in programski opremi.

Gre za dokaj velik telefon s 6,52-palčnim zaslonom LCD. Ta ima ločljivost HD+ (720p), ki je v nižjem cenovnem razredu še vedno prevladujoča. Tudi nima luknjice s selfijevsko kamero, temveč kapljičasto zarezo. Ohišje je presenetljivo prestižno za ta cenovni razred. Po občutku bi dejal, da gre celo za kombinacijo kovine in stekla, vsekakor pa veliko bolje od poceni plastičnih telefonov.

Poganja ga Mediatekov procesor Helio P22, dokaj standardna izbira za podobne telefone. Zraven so štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, tako da bi moralo biti delovanje operacijskega sistema Android 11 solidno hitro shrambe dovolj glede na ciljno skupino uporabnikov.

Fotoaparat v A1 označujejo z »48 + 2 + 2 + 8«, kaj pa to pomeni v praksi? Da ima glavni objektiv znano in široko uporabljano tipalo z 48 milijoni pik in da sta na hrbtni strani zraven še dvomilijonski makro (bližinski objektiv) in prav tako dvomilijonsko »globinsko« tipalo. Spredaj pa je selfijevska kamera z 8-milijonskim tipalom.

Baterija ima kapaciteto 4000 mAh in če je omenjeni Alcatel kakšen pokazatelj, je za polnjenje še vedno v rabi zastareli priključek mikro USB.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Telefon je na voljo v črni ali modri barvi (tudi pri tej je sprednja stran črna), A1 pa zanj daje dodatno leto garancije, torej skupno tri leta. Z vezavi pri naročniškem paketu A1 Go! S, ki je s 60 GB vključenega prenosa podatkov za 18,99 oz. 16,99 evrov na mesec za veliko večino potencialnih kupcev tudi najboljša izbira, stane dva evra mesečno (z dvoletnim odplačevanjem). Ker je tudi na dražjih paketih cena telefona enaka in ker se zanje verjetno odločajo zahtevnejši naročniki, tam Alpha 21 ni tako zanimiva.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja