A1: Televizijski programi na točke
Marjan Kodelja 12. aprila 2019 ob 06:36

Ideja je v osnovi odlična, a so se pri A1 ustavili tik pod vrhom gore, ki je še nihče ni osvojil. Vem, da je težko, morda zaradi zahtev lastnikov televizijskih programov nemogoče, da bi lahko uporabniki izbirali programe, ne sklopov ali shem.

V normalnem svetu so zadeve preproste, lahko je reči bobu bob, v poslovnem pa so vse bolj zamegljene. Kakšna pa je sploh razlika med programskimi sklopi in programskimi shemami? V obeh primerih gre za sezname televizijskih programov, naročniku pa so na voljo tisti »seznami«, za katere se pač odloči. Morda je razlika v tem, da je prvih več, programov v sklopu pa manj, saj so vanj umeščeni tematsko po prevladujočih vsebinah, ki jih ponujajo, shem pa je manj z mešanico programov, uvrščenih vanje »po bog si ga vedi kakšnem« načelu. Vemo sicer kakšnem, a ta nima nič skupnega s skrbjo za naročnike. Škarje in platno imajo distributerji tv programov, malo manj, a še vedno dovolj besede pri odločanju, pa imajo tudi operaterji. Kar smo čutili na denarnicah pred dvema letoma, ko se je Proplus odločil operaterjem računati, postavil je ceno, kot se mu je zdelo primerno, prisilil, oziroma našel razlago člena v zakonu, ki operaterjem nalaga, da morajo slovenske programe uvrstiti v osnovne sheme, ti pa so strošek mirno in brez kančka slabe volje prenesli na nas. Tako, zapisal sem. Morda se bo komu zdelo pesimistično, celo brezpredmetno, a ta poteza mi še danes ne gre iz glave, ker kaže, kako brez moči smo in da se pogosto hočeš nočeš sprijaznimo z vsemi spremembami pogojev, vsebin paketov ter podražitvami, ki si jih izmislijo.

Še sreča, da nadgradnja televizijske storitve operaterja A1 ne sodi med slabe »novice«. Spremembe si gotovo lahko privošči, saj v tem segmentu ponudbe ne blesti, hkrati pa z utiranjem drugačne poti lahko upa, da ga bodo naročniki nagradili. Kar so naredili, je treba vsekakor pohvaliti in le upam, da mu bodo sledili tudi drugi, pa tudi, da bo idejo v prihodnje še dodelal. Namesto treh, štirih ali petih programskih shem so programi, če sem preštel prav, uvrščenih v petnajst tematskih sklopov. Lahko bi tudi zapisal, da je toliko shem, pa se ne bi veliko zmotil. Bistvo je drugje. Sklopi so ovrednoteni s točkami po principu – ena točka en evro. Nekaj točk je priznanih v paketu, ki ga izberemo, kar je več, doplačamo. Veliko svobode imamo tudi pri spreminjanju že izbranih sklopov. Po prvem obračunskem obdobju (mescu) lahko sklop odpovemo in namesto njega izberemo drugega. Če to storimo na primer po mesecu in deset dni, plačamo naročnino za en mesec in za dodatnih deset dni. Če nam to ni všeč, so še vedno na voljo stare sheme. Pošteno!

Kako so programi uvrščeni v sklope?

Ponekod je izbor odličen, drugje pa malo manj. Osnovni sklop ni ovrednoten, saj so v njem slovenski televizijskih in radijski programi, ki jih operater mora nuditi. V mojih očeh velik plus za A1, kajti lahko si sestavite paket brez, saj veste katerih televizijskih programov. Trije so v komercialnem sklopu (POP, Kanal A in PlanetTV), ne šest kot piše na spletni strani, kajti eden v SD in drugi v razločljivosti HD, zame nista dva različna programa. Morda res delam slona iz muhe, a vseeno. So pa programi vanju umeščeni logično, česar ne morem trditi za sklop Nacionalni. Še sreča, da ni vreden veliko točk. V njem je namreč po mojem mnenju čudna mešanica slovenskih lokalnih programov ter nacionalnih programov nekaterih Evropskih držav. Pa ne vseh, da ne bi mislil. Kot, da bi vanj zmetali programe, za katere niso vedeli, kam naj ji umestijo. V sklopu otroški so prav fajn programi, tisti, ki si jih želi vsako gospodinjstvo z malimi nadobudneži, le 5 točk se mi zdi pretirano. Upam, da ne zato, ker je notri program OTO. Tako pridemo še do ene čudne mešanice »svega & svašta«. Pa kako dobro sklop opiše ta tuji izraz. V sklopu Balkan so programi držav nekdanje skupne države, brez »nacionalnih«, na seznamu je kar 41 programov in verjetno bi sklop lahko razbili na več manjših in logično zaključenih. Ker obstaja tudi sklop Glasbeni, bi prav vsi glasbeni programi iz te regije verjetno sodili tja. V tem sklopu tudi ni programov Pink, kajti ti so v samostojnem sklopu, zasoljenem, če lahko dodam. Obregnil se bom še v sklop »Filmski«, kajti tudi v njem najdete vse mogoče. Filmski programi, kajpada so programi HBO v ločenem sklopu (celo dveh), v družbi več tistih s poudarkom na televizijske serije. Še en sklop, ki bi se ga dalo razbiti. Ampak, to je le moje mnenje, pri A1 so programe uvrstili, kot so jih.

Kar so storili pri A1 je gotovo bolje od programskih shem, vendar ni tako dobro, kot če bi lahko izbirali programe enega za drugim. Točkovni sistem, ki bi ovrednotil vsak program, bi tako še bolj prišel do izraza. Tako bi tudi vedeli, ali ponudniki svojih programov morda ne tržijo po pretiranih cenah, kar je zdaj zakrito s shemami, pa tudi sklopi, pa tudi, kako res zanimivi so nekateri programi za ljudi. Konkurenca med njimi in boj za vsakega gledalca. Zakaj pa ne?

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
19 komentarjev
 • Popolnoma brezveze je ta ponudba od A1,predlagal sem jim naj mi omogočijo samo tiste kanale na TV katere jaz gledam in so rekli da ne zmorejo,ker je to tehnično prezahtevno,predvsem pa ,ker moram plačevati isto ceno paketa,tudi če bi imel le nekaj kanalov na TV.Tisti ki si uredi samo športne kanale ,bo plačeval isto ceno za paket kot jaz ki bom imel 400 kanalov.Za ljudi pa ki gledamo različne kanale ,tudi športne pa ta novi način sploh ni,ker vsaki sklop ima po eden ali dva kanala ki ju gledam,to pa pomeni,da niso upoštevali pri razvrstitvi TV kanalov ravno želje gledalcev.

  • V tem delu Evropa je le en operater, ki poleg shem omogoča tudi izbiro samo tistih kanalov, ki si jih naročnik želi. Če se prav spomnim je na Danskem. Tehnično ni pri televiziji IP prav nobene težave za takšno ponudbo, razlogi so drugje. Distributerji oziroma lastniki programov te prodajajo v paketih in pogojujejo, v katerih shemah morajo biti. Med shemami in tematskimi sklopi kar se mene tiči v resnici ni večje razlike, je pa fajn, da je sklopov mnogo več kot je običajno shem. Malo več možnosti le imamo, kaj bi gledali in česa ne, se pa popolnoma strinjam, da je butasto imeti 400 kanalov, če vemo, da jih povprečen gledalec gleda največ 20!

  • “ker vsaki sklop ima po eden ali dva kanala ki ju gledam”
   To je ravno njihov trik. Na koncu imaš skorajda vse kanale, kot bi jih sicer imel z njihovimi shemami. Ne rečem, je korak naprej, ampak resnično samo majhen.

 • Hmmm…

  Jaz bi pa še vedno rad, glede na to, da gledam samo in izključno Netflix in HboGo, en pošteno hiter in po pošteni ceni SAMO internet in pač TV pofl, ki je zastonj oziroma ga že plačam preko RTV položnice.

  Torej, je kak ponudnik, ki bi ponujal SAMO internet po normalni ceni? Pod 20 eur seveda, glede na to, da so po 30 že ne vem kak šni trojčki, peterčki in deseterčki….

  Hvala.

  • Žal še vedno ne, čeprav o tem pišem in govorim že več let, in to je tudi eden glavnih problemov oz. razlogov, zakaj smo na koncu bolj ali manj vezani na te tv-pakete.

    • Kolikor jih poznam, od Akosa glede tega ne bom nič izvedel. In za razliko od mnogih drugih anomalij mislim, da tukaj res nimajo kaj dosti zraven. En in edini razlog je, da operaterji preprosto nočejo. Pišem nekaj na to temo.

   • Tudi ne vidim kakšne resne koristi tega pri T-2. Še vedno je treba izbrati eno od fiksnih shem (S, M, …) in potem, ko ji dodaš nekaj programov po svoji izbiri, si itak na ceni najdražje sheme, tako da … Ni pa možnosti, vsaj jaz je ne najdem na tej dokaj nepregledni strani, da bi znotraj sheme/zneska izbiral, katere programe ali vsaj sklope hočeš, kot je to pri A1. Poleg tega – konkreten nabor programov HD samo v najdražji shemi ali 20 evrov doplačila? C’mon, leta 2019 smo!

    • Tle je point v tem, da rešiš tistega, ki želi res samo nekaj programov in tiste poklika, al pa samo yugo shemo recimo… če jih želi že 10 ali več so tu sheme.. pa ne vem od kje zaključek, da je shema nujna? Ni nujna… naročiš lahko le tv priključek in 1 program… to je pravi a-la-carte!

     • Najbrž sem za osnovo gledal en paket, kjer je bila ena od shem obvezna. Pa tudi tam, kjer ni, jo praktično moraš vzet, da dobiš neko osnovo, kamor potem dodajaš, ker na tistem seznamu ni ravno vsega, kar bi človek rad.

   • Seveda, da ni enako… je boljše, ker dejansko z nule sestavljaš in tako tudi cena raste… pri A1 pa je cena enaka, tudi če imam samo en sklop…

 • Pohvalno, da se A1 odločil kaj takega ponuditi svojim uporabnikom.
  Sicer je še daleč od optimalnega, samo vseeno en začetek pa je.
  Kam bo to šlo na tem področju v prihodnosti vse odvisno od uporabnikov, katere programske sklope si bodo izbrali ter tudi od konkurence če bodo tudi oni kaj takega ponudili in v kakšni obliki.

 • @Marjan
  V tem članku si med drugim napisal: “Kar smo čutili na denarnicah pred dvema letoma, ko se je Proplus odločil operaterjem računati, postavil je ceno, kot se mu je zdelo primerno, prisilil, oziroma našel razlago člena v zakonu, ki operaterjem nalaga, da morajo slovenske programe uvrstiti v osnovne sheme, ti pa so strošek mirno in brez kančka slabe volje prenesli na nas. ”
  A se niso operaterji sami prostovoljno odločili, da bodo imeli v svoji ponudbi v osnovni shemi, tudi po odhodu Pro Plusovih TV programov iz DVB-T, še naprej Pro Plusove TV programe ?

  • Jah, prvi se je prostovoljno za to odločil Telemach, ker so bili njegovi lastniki takrat že v pogovorih o prevzemu Pro plusa. Telekom je tudi imel svojo računico, ker je nameraval enako storiti s Planet TV, potem pa se jim je v A1 in T-2 zdelo, da nimajo izbire in so še oni podpisali. Vsaj za prvega sem prepričan, da bi se lahko odločil tudi drugače.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja