A1 Slovenija na 50-odstotni pokritosti omrežja 5G
Matjaž Ropret 8. junija 2022 ob 12:43

Nedolgo zatem, ko so se v A1 Slovenija pohvalili, da so s signalom omrežja 5G pokrili 40 odstotkov prebivalstva, so sporočili, da se lahko z novo tehnologijo na svojih domačih lokacijah povezuje že polovica vseh prebivalcev Slovenije.

V omenjenem operaterju so letos pospešili gradnjo omrežja pete generacije in tako v pokrivanju dohiteli ter verjetno prehiteli Telekom Slovenije – ta večje aktivnosti glede 5G načrtuje za prihodnje leto – in tudi Telemach. Zdaj ga ponujajo v 64 krajih, za doseganje najnovejših desetih odstotnih točk pokritosti so med drugimi kraji omrežje vzpostavili v Murski Soboti, v Slovenski Bistrici, Velenju, Žalcu, Krškem, Novem mestu in na Ptuju. Zemljevid pokritosti omrežja 5G pri A1 Slovenija je dostopen na tej povezavi, celoten seznam krajev pa je v tabeli:

AjdovščinaMetlika
AnkaranMurska Sobota
Begunje na GorenjskemNaklo
BledNazarje
Bohinjska BistricaNova Gorica
BorovnicaNovo mesto
BovecPiran
CeljePortorož
CerknicaPostojna
CerknoPrebold
Čatež ob SaviPtuj
DomžaleRadovljica
GrosupljeRibnica
IdrijaRogaška Slatina
Ivančna GoricaSemič
IzolaSežana
JeseniceSlovenj Gradec
KamnikSlovenska Bistrica
Kanal ob SočiŠenčur
KidričevoŠentjernej
KobaridŠkofja Loka
KočevjeŠkofljica
KoperŠoštanj
KranjTolmin
LesceTrebnje
Leskovec pri KrškemTrzin
LjubljanaVelenje
LogatecVrhnika
LucijaZreče
MariborŽalec
MedvodeŽelezniki
MengešŽužemberk

Do konca leta nameravajo v omenjenem operaterju doseči 60-odstotno pokritost, kar glede na zdajšnjo dinamiko ne bi smelo biti pretežko, res pa je, da se odstotki precej počasneje višajo, ko gre gradnja v manjše kraje in na podeželje.

Za uporabo je treba imeti telefon, ki podpira tehnologijo 5G in ustrezna frekvenčna območja (700 MHz in 3500 – 3600 MHz), slednje velja za vse telefone s pripisom 5G, kupljene v Evropi, in kartico uSIM, te pa so tudi v obtoku že več kot deset let, vse od začetka omrežja LTE oz. 4G. Naročniški paketi MIO in Vajb nimajo omejitve hitrosti do določene mesečne količine (10, 100 ali 500 GB pri MIO in 30 ali 200 GB pri Vajb), tako je mogoče preizkušati, koliko omogoča peta generacija, seveda je hitrost še vedno zelo odvisna od moči signala in zasedenosti omrežja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.