A1 Slovenija dosegel cilj o 60-odstotni pokritosti s 5G in zagotovil signal na Triglavu
Matjaž Ropret 10. oktobra 2022 ob 11:55

Med »veliko trojico« slovenskih telekomunikacijskih operaterjev je A1 Slovenija omrežje 5G resno začel postavljati zadnji in nekoliko sramežljivo, a nato prevzel pobudo. Tako je po lastnih podatkih na 60-odstotni pokritosti prebivalstva in med drugim signal pete generacije mobilne telefonije zagotavlja na najvišji točki v državi.

V A1 so v začetku oktobra v omrežje vključili najvišje ležečo bazno postajo za 5G v Sloveniji. Ta je na Kredarici, na 2514 metrih nadmorske višine, in zagotavlja uporabo omenjene tehnologije na širšem območju Kredarice in na vrhu Triglava. Napaja se iz sončnih celic, vetrne elektrarne in agregata. Omenjeni operater, kot tudi Telekom Slovenije, je sicer tam bazno postajo imel že prej, z novo pa je nekoliko spremenil konfiguracijo in dal večji poudarek omrežju pete generacije.  

Do konca leta so v A1 imeli cilj s 5G pokriti 60 odstotkov prebivalstva in to so po lastnih navedbah že dosegli. Do konca l. 2025 pa nameravajo tehnologijo razširiti na 98 odstotkov prebivalstva. Prihodnje leto bodo, kot napovedujejo, nadaljevali širjenje omrežja, pri čemer se bodo osredotočili predvsem na kraje z več kot 1000 prebivalci.

Vzporedno s širitvijo omrežja bodo povečevali kapacitete, da bodo kot še vedno veliki rasti mobilnega internetnega prometa. »Danes namreč uporabniki povprečno prenesejo do 30 odstotkov podatkov več kot v enakem obdobju lani. Trenutno se prek omrežja 5G prenese 10 odstotkov vseh podatkov, do konca leta pa bi se prek tega omrežja lahko pretočila že več kot polovica mobilnih podatkov,« še ocenjujejo v A1 Slovenija

Po naših informacijah tudi velika večina mobilnih telefonov, prodanih pri tem operaterju, že podpira 5G. Ni pa A1 še konkretno napovedal izklopa katere od starejših tehnologij, kar je nedavno storil Telekom Slovenije. Slednji je namreč 30. septembra izklopil omrežje 3G. Skoraj zagotovo bodo s to potezo sledili še preostali operaterji, kajti frekvenc nimajo neomejeno, in treba jih je nameniti najbolj perspektivni in tudi učinkoviti tehnologiji. Še posebej v slednjem 3G ni ravno blestel.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg doseganja ta čas najvišje pokritosti je A1 za zdaj edini operater, ki je z novo tehnologijo ponudil dostop do interneta kot alternativo fiksnemu. Njegova storitev Ultra je na voljo od začetka septembra in obljublja preprosto namestitev (kar nedvomno drži) ter visoke internetne hitrosti (kar pa je zelo odvisno od lokacije in je treba v praksi preizkusiti).

Fotografiji: A1 Slovenija

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Super, nekateri pa se navadega GSM, torej 2G signala nimamo. Ali boste mogoče kdaj tudi o tem kaj napisali?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.