A1 razširil 5G v Kranj in kompletno pokril prva tri mesta
Matjaž Ropret 3. novembra 2021 ob 11:35

Omrežja 5G počasi rastejo. Tako je A1 na zemljevid pokrivanja dodal še četrto mesto, poleg tega pa sklenil prve dogovore s tujimi operaterji za gostovanje v peti dimenziji.

A1 je septembra štartal z omrežjem pete generacije v Ljubljani, Celju in Mariboru. Hkrati je napovedal precejšnje povečanje pokrivanja do konca leta, kajti na začetku so signal dejanski imeli zgolj določeni predeli v omenjenih treh mestih. Te nadgradnje so zdaj po navedbah podjetja končane in zemljevid pokritosti obeta možnost povezovanja v 5G na bolj ali manj celotnih območjih vseh treh krajev. Omrežje pa so razširili še v Kranj, ki je prav tako po njihovih zagotovilih pokrit z zadosti baznimi postajami, da je signal po celotnem mestu, iz Ljubljane in Maribora se širi še na nekatere okoliške kraje, denimo Brezovico in Miklavž na dravskem polju.

Za pokrivanje mest v A1 uporabljajo frekvenčni pas 3500 – 3600 MHz, ki je za gosto poseljena področja tudi najbolj primeren, so ga pa operaterji pridobili šele na letošnji dražbi Agencije za komunikacijska omrežja in storitve. Podeželja še ne pokriva noben operater, tako frekvenčni pas 700 MHz, ki je prav tako »nov«, še ni v uporabi, saj v mestih nima kakšnega smisla zaradi nizkih kapacitet. Pri A1 je mogoče ta čas dosegati hitrosti do 500 Mb/s v smeri proti uporabniku, z nekaj sreče še višje. Odtočne hitrosti so bistveno nižje, a še vedno višje kot pri tehnologiji LTE.    

V tujini se je prav tako ponekod že mogoče povezati v 5G, kar telefon stori samodejno, razen če ima uporabnik nastavljena zgolj omrežja LTE in starejša. A1 je omogočil gostovanje 5G operaterjih A1 Avstrija, A1 Bolgarija in Telia (Norveška, Švedska, Finska, Estonija, Danska in Litva). Velja tudi obratno, saj lahko naročniki teh operaterjev gostujejo v omrežju 5G A1 Slovenija. Kot dodajajo, se dogovarjajo »še z mnogimi drugimi operaterji.«

A1 bo glede na preizkusno (»beta«) različico operacijskega sistema iOS 15.2 kmalu vključen med podprte operaterje, katerih uporabniki se lahko z Applovimi napravami povezujejo v omrežja pete generacije. Posodobitev iOS-a, ki bo to prinesla vsem ostalih, ne zgolj »razvijalcem«, bi lahko izšla še ta mesec, zagotovo pa v decembru. Telekom Slovenije se je kot prvi podprt slovenski operater v Applov sistem prebil že pred časom.   

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.