A1 kot konkurenčno prednost vidi prenos podatkov v tujini
Matjaž Ropret 16. maja 2017 ob 15:42

Kdor je pričakoval odgovor A1 na poteze ostalih operaterjev, in bodimo pošteni, po dogajanju zadnjih tednov smo ga pričakovali vsi, ga je z današnjo napovedjo dočakal. Prihodnji torek bodo novi naročniški paketi prišli v prodajo, še ena sprememba pa bo relevantna od 15. junija naprej, skupaj s sprostitvijo roaminga v Evropski uniji.

Po dodatnih količinah prenosa podatkov ter možnostjo priklopa na brezžične dostopne točke po svetu, kar je v svoje pakete dodal Telemach, Telekomovem svežnju z desetimi gigabajti prenosa podatkov v EU ter novem operaterju HoT, je A1 preprosto moral reagirati. Njegovi obstoječi naročniški paketi zunaj »konvergenčne« ponudbe (se pravi samostojni) niso (bili) več konkurenčni. Ne cenovno ne z vključenimi enotami. Zato v prodajo prihajata nova, eden v dveh cenovnih inkarnacijah (cenejši za mladino in dražji za vse starejše od 31. let) in en z dodanimi klici v tujino, ki naj bi znova zamikala tudi tiste, ki ne iščejo celotne pahljače storitev, ampak samo mobilno telefonijo.

Novi paket, ki so z rahlim pomanjkanjem domišljije poimenovali A1 Svobodni EU, vključuje neomejene klice in sporočila ter 15 GB prenosa podatkov za 20 evrov. Vse to je mogoče v celoti porabiti tako doma kot v tujini (znotraj EU in v še v Liechtensteinu, na Islandiji in na Norveškem). Za dva evra na mesec več naročnik v paketu, ki ima v imenu še plus, dobi tudi 200 minut klicev iz Slovenije v tujino. Mladi pa bodo za enak paket z oznako Orto (brez klicev v tujino) plačevali dva evra manj, torej 18 evrov na mesec. Prehod na nov paket bo brezplačen za tiste naročnike, ki se bodo preselili navzgor, deset evrov pa bodo za menjavo plačali vsi, ki bodo po novem mesečno plačevali manj.

Tako A1 opušča nekatere drugačnosti, s katerimi je poskušal v preteklosti (prenos podatkov v različnih državah po celem svetu, »elastičnost« pri gigabajtih), in se v bolj konvencionalni ponudbi osredotoča na vrednost za denar. Pri tem ohranja svoj cenovni nivo, saj ta operater že nekaj časa glavnino atraktivnih naročniških paketov ponuja okrog nivoja dvajsetih evrov. Telemachu in Hoferju (Ventocomu) in še nekaterim tako prepuščajo potrošnike, ki iščejo najcenejše ponudbe. Sami pa predvsem s Telekomom tekmujejo za te, ki nočejo sklepati kompromisov in so za to pripravljeni plačevati kakšen evro več. Popuste in dodatne ugodnosti za naročnike ponujajo predvsem pri združenih fiksno-mobilnih storitvah.

Mogoče pri A1 marsikdo niti ne bo imel prave motivacije za menjavo paketa, ker se je ta operater odločil, da po »ukinitvi« dodatnega plačevanja za gostovanje v drugih državah EU ne bo zaračunaval pribitkov nad t. i. pošteno uporabo. Drugače povedano, naročniki vseh paketov, ki vključujejo govorne storitve (s tem odpadejo paketi za izključno mobilni internet), bodo tudi celotno kvoto prenosa podatkov lahko porabili v tujini. Pribitek je sicer 9,40 evrov na gigabajt (7,70 evrov plus DDV), potem pa se bo vsako leto zniževal. Uporabnikom A1 za porabljanje podatkovne kvoto tudi ne bo treba gledati, v katero omrežje so prijavljeni. S tem se drugi največji mobilni operater poskuša razlikovati od konkurence in izkoriščati svojo vpetost v skupino Telekom Austria ter lastnika America Movil.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja