A1 je začel ponujati (skoraj) samostojno naročnino na internet
Matjaž Ropret 5. decembra 2019 ob 15:01

S samostojno naročnino na internet je v Sloveniji križ. Nekaj možnosti je, a večinoma bistveno manj privlačnih kot je dostop do interneta znotraj »trojčka« pri katerem koli operaterju. Ti so doslej tudi vehementno trdili, da zanimanja zgolj za internetno naročnino, brez televizijskih in telefonskih dodatkov, med uporabniki ni. Ali pa ga je premalo, da bi se splačalo za tisto peščico oblikovati posebno ponudbo. Zdaj je A1 vendarle stopil v to smer. Paketi Internet in video vsebine po izbiri so v osnovi prilagojeni obstoječi, toda namesto klasične televizije operater zraven ponuja pretočni video, internet pa je mogoče naročiti tudi samostojno.

Osnova je naročnina na dostop do interneta od dvajset evrov na mesec naprej. V A1 so prilagodili cene paketoma Domači Net 2 in 3, ki po novem staneta 19,99 in 24,99 evrov. Še bolj ključno pa je, da so v Internet in video vsebine po izbiri vključili internetni del paketa Kombo S. Domači Net je namreč oznaka za dostop do interneta prek mobilnega omrežja (LTE), pri Kombo S pa gre za fiksni dostop, najsi bo s tehnologijo xDSL v bakrenem ali v optičnem omrežju. Tudi v tem primeru je vstopna cena, kot rečeno, dvajset evrov. V A1 še poudarjajo, da je mogoče internet ne glede na tehnologijo naročiti brez vezave. Vendar se tu zadeva še ne konča.

Zraven sta tem naročnikom na voljo še storitvi HBO Go in Voyo, prva za šest in druga za sedem evrov na mesec. Ceni sta sicer enaki kot neposredno pri ponudniki, toda naročanje prek operaterja ima v konkretnem primeru dve potencialni prednosti. Ena je v plačevanju, saj naročnik vse skupaj plača na enem računu, ki ga izda operater, in tudi ne potrebuje kreditne kartice (te marsikdo, kljub morda drugačnemu splošnemu prepričanju, nima). Pa še dvomesečno brezplačno preizkušanje obeh storitev je na voljo. Druga prednost pa je v tem, da vsak naročnik na Domači net 2 ali 3, ki ima hkrati naročen tudi HBO Go ali Voyo, dobi neomejen prenos podatkov s hitrostjo, kakršno omogoča njegov paket (20/5 ali 40/5 Mb/s). Sicer imata ta paketa mesečno omejitev na 200 GB prenesenih podatkov, potem pa se hitrost zniža na 2/1 Mb/s.

Po zraku je torej mogoče priti do hitrosti 20/5 ali 40/5 megabitov na sekundo. Po žicah pa je osnovna hitrost 20/1, ne glede na omrežje. Sta pa različni možnosti za izboljšanje hitrosti. Naročniki, ki do interneta dostopajo pred tehnologije xDSL, lahko dobijo hibridni modem, ki jim doda še izkoriščanje omrežja LTE, in tako pridejo do najvišje hitrosti 50/20 Mb/s (v optimalnih razmerah). Za kar doplačajo pet evrov na mesec. Naročniki na optiki pa za enako doplačilo dobijo hitrost 100/100 Mb/s.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Bodo zaradi tudi drugi operaterji ponudili boljše cene za samostojni internet ?
    Ali pa bodo vztrajali na svoji ponudbi zaradi trojčkov ?

  • Brezžični samostojnni internet že kar nekaj časa ponuja virtualni ponudnik Hofer telekom. Paket Hot GIGA, 200GB, 14.99 EUR, hitrost 20/5 Mbit/s. Za 16.99 EU dobite hitrost (oglaševano max. hitrost) 50/10 Mbit/s.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja