A1 je vklopil telefonske pogovore prek omrežja LTE (VoLTE)
Matjaž Ropret 12. maja 2021 ob 10:26

Tehnologijo LTE poznamo že najmanj deset let in počasi jo bo začela kot glavna v svetu mobilne telefonije nadomeščati 5G, pa vseeno je govor prek četrte generacije težji oreh za operaterje in proizvajalce telefonov, kot smo prvotno pričakovali. Vendarle ga zdaj ponujajo vsi trije glavni infrastrukturni operaterji, saj je tehnologije VoLTE v teh dneh za svoje naročnike vključil še A1.

VoLTE (Voice over LTE) je tehnologija, ki omogoča »potovanje« (šifriranega) pogovora v digitalni obliki skupaj z ostalim podatkovnim prometom, ki ga generira telefon. Tako slednjemu ni treba preklopiti na drugo vrsto omrežja, konkretno pri A1 na 3G in zato se klic vzpostavi hitreje, porabi manj baterije, predvsem pa prinaša dve prednosti. Prva je lepši in čistejši zvok. VoLTE sicer ni enako HD zvok, ki ga tudi oglašujejo nekateri operaterji, vendar je že zaradi drugačnega prenosa govora (v bistvu podatkov) kakovost boljša. Druga prednost pa je v tem, da med klicem še naprej deluje prenos podatkov. To je lahko zelo priročno, če želimo med klicem kaj preveriti in imamo pri sebi samo ta telefon.

Za VoLTE pri A1 ne zahtevajo kakšnega doplačila in za zdaj lahko storitev uporabljajo naročniki – predplačnikom ni na voljo – z naslednjimi modeli telefonov:

Samsung: Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20+, Galaxy S20, Galaxy Note 20 Ultra 5G, Galaxy Note 20

Huawei: Mate40 Pro, P30, P30 Pro, nova 5T

Xiaomi: Mi Note 10 Lite

Samsungova serija Galaxy S21 naj bi bila »certificirana« v roku dveh tednov, v A1 pa poudarjajo, da želijo po začetku z novejšimi modeli pokriti čim večji spekter naprav, ki so v uporabi. Pri čemer je precej odvisno od proizvajalcev, njihove podpore in interesa. Zelo očitno na seznamu manjka kakšen iPhone. Tudi tu po naših informacijah mora svoje storiti Apple. Ta običajno v eni od posodobitev sistema iOS omogoči tovrstne zadeve oz. doda operaterje na svoje sezname podprtih. Nikoli pa vnaprej ne napoveduje, kdaj bo to storil.

VoLTE so sicer operaterji po svetu vklapljali zelo različno. Najbolj odločni nekje tam v letih 2014-15, drugi kasneje. V Sloveniji je bil prvi Telekom Slovenije poleti 2018, sledil je Telemach jeseni 2019. Tudi A1 je takrat napovedoval uvedbo do konca l. 2019, a se je nato zamaknila v pomlad 2021.

Spodaj so še navodila A1 za vklop storitve VoLTE. V bistvu naročniku ni treba storiti ničesar. Zgolj uporabljati telefon v omrežju LTE in imeti vključeno funkcionalnost VoLTE v nastavitvah telefona.

***

Naslovna fotografija: DepositPhotos

***

Za uporabo storitve potrebujete certificiran VoLTE telefon in signal omrežja LTE/4G. Pred začetkom uporabe si vklopite storitev VoLTE na vašem telefonu.

Ste obstoječi uporabnik, ki uporablja VoLTE certificiran telefon: storitev se bo samodejno vklopila v roku 14 dni po registraciji vašega VoLTE certificiranega telefona v omrežje A1. Potrebujete kartico SIM, ki podpira LTE, in imeti morate vklopljeno opcijo LTE ter niste izrecno zahtevali izklopa storitve VoLTE. Ob vklopu boste prejeli SMS obvestilo.

Ste nov uporabnik, ki kupi VoLTE certificiran telefon: ob nakupu takšnega telefona se vam bo storitev VoLTE samodejno vklopila ob sklenitvi naročniškega razmerja.

Ste obstoječi uporabnik, ki kupi VoLTE certificiran telefon: ob nakupu telefona in podaljšanju naročniškega razmerja se vam bo storitev VoLTE samodejno vklopila.

Po vklopu si lahko storitev VoLTE sami izklopite v nastavitvah svojega telefona, sami pa jo lahko tudi ponovno vklopite. Navodila za vklop storitve v nastavitvah telefona:

Samsung:

1. Na namizju ali med aplikacijami kliknite na ikono Nastavitve/Settings.

2. Izberite Povezave/Connections.

3. Kliknite na Mobilna omrežja/Mobile Data.

4. Vključite Klici VoLTE/VoLTE calls.

Huawei, Xiaomi*:

1. Na namizju ali med aplikacijami kliknite na ikono Nastavitve/Settings.

2. Če nimate na izbiro možnosti Mobilno omrežje/Mobile Network, potem izberite Več/More.

3. Kliknite na Mobilno omrežje/Mobile Data.

4. Vključite VoLTE klici/VoLTE calls.

*Koraki se lahko razlikujejo glede na proizvajalca telefona.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja