A1 je vendarle sestavil »konvergenco«
Matjaž Ropret 20. aprila 2017 ob 09:05

Nov nabor naročniških paketov ni vedno vreden članka. Ker pa je A1 še kot Simobil zelo dolgo napovedoval združeno, konvergenčno ponudbo, ki je danes le ugledala luč sveta, si jo velja malo bolje pogledati.

V A1 se niso odločili za t. i. četvorčke, torej naročniške pakete, ki bi vključevali celoten nabor storitev. Raje so pripravili novo »fiksno« ponudbo, obdržali obstoječo mobilno in naročnikom ponudili možnost združevanja obojih, kar zniža cene in (lahko) prinese dodatno ugodnost v obliki »neomejenega« mobilnega interneta. To naj bi uporabnikom dalo večjo svobodo izbire, ker dejansko združeni paketi po navadi ustrezajo malokomu. Poanta pa je, kot vedno, jasna – naročnika čim bolj pritegniti k sebi, da se kasneje težko odloči za drugega operaterja. V zameno pa je seveda treba dati nekaj nižjo ceno, kajti bolje je zaslužiti nekoliko manj, ampak zanesljivo, kot pa stalno trepetati, da bodo naročniki pogledovali kaj je novega pri konkurenci.

Nova ponudba naj bi bila, tako trdijo v A1, tudi enostavnejša in preglednejša od stare. Na voljo so trije osnovni paketi, ki jim je mogoče nekaj malenkosti še dodajati, princip pa je tak, da naročnik odstranjuje tiste storitve, ki jih ne potrebuje, in si s tem znižuje ceno. Prej, pri Amisu, je bila logika obrnjena – k osnovi je bilo treba dodajati izbrane opcije. Najcenejši paket A1 Kombo S za 33 evrov prinaša internet s hitrostjo 20/1 Mb/s (ne glede na to, ali je priključek xDSL ali optični), 95 televizijskih programov in fiksno telefonijo z vključenimi klici v omrežje tega operaterja. Sredni paket Kombo M dviguje hitrost interneta na 30/5 (xDSL) oz. 50/10 (optika), televizijskih programov je 160, klici so neomejeni v vsa slovenska omrežja, cena te ponudbe pa je 44 evrov, kar je nekako pričakovan nivo za tak paket. Kombo L pa za 53 evrov prinaša internetno hitrost 40/10 ali 100/20, neomejene klice v Slovenijo in Evropsko unijo ter 200 televizijskih programov. Vključen je tudi ogled za nazaj in snemalnik, ki pri prvih dveh paketih stane dodatne tri evre na mesec. Možno pa je tudi povišati hitrost interneta na 60/30 ali simetričnih 100/100 na optiki za pet evrov na mesec.

Toda to je šele začetek. Sama ponudba v tem delu ni revolucionarna, televizijske sheme so celo enake kot doslej pri Amisu oz. Simobilu in so v nekaterih delih (število programov HD, možnost opcije HBO HD, …) nekoliko za konkurenco. Po drugi strani pa denimo vključeni fiksni klici v tujino niso ravno standardna ponudba. Toda v A1 računajo na to, da bodo naročniki združili fiksno in mobilno ponudbo.

Kdor bo hkrati naročnik obeh, bo dobil 13 evrov popusta. Če bo dodal še eno mobilno naročnino, lahko samostojno, lahko pa tudi kot dodatno kartico SIM za deset evrov, pa bodo vsi uporabniki v tej združbi (vse povezane kartice SIM) dobili neomejen prenos podatkov v mobilnem omrežju. Na ta način so v A1 izračunali, da je mogoče za fiksno naročnino in dve mobilni številki plačevati »samo« 49,98 evrov na mesec. Pri kombinaciji paketov Kombo S (19,99 evrov), Svobodni S (19,99) in dodatnega uporabnika na mobilni naročnini (10).

Neomejeni mobilni internet, ki ga v tej konstelaciji dobijo naročniki, ni čisto neomejen. Saj glede na izkušnje z operaterji niti nismo zares upali, da bi bil povsem brez drobnega tiska. Po 50 GB pri polni hitrosti LTE (150/50 megabitov), kar je A1 prejšnji teden »podaril« vsem uporabnikom, se hitrost posamezniku zniža na 2/1 MB/s. Vsakdo bo torej imel enako količino podatkov z resno hitrostjo kot pri novi ponudbi Telemacha. Tudi hitrost 2/1 še omogoča dovolj spodobno brskanje po spletu in tudi ogled videov, čeprav mogoče ne v najboljši kakovosti, za razliko od dejansko neuporabne hitrosti 64 Kb/s, ki je običajna po tem, ko dosežemo mesečno mejo.

Bonus skoraj neomejenega mobilnega interneta in dodajanje uporabnikov za deset evrov na mesec se mi zdi kar prijazna možnost za družine, ker za najstnike ne zapravijo veliko in nimajo skrbi, koliko podatkov bodo prenesli in koliko bo to stalo. Pa tudi ni treba iskati nizkocenovnih variant, kakršna je Bob.

Kot rečeno paketi omogočajo tudi odvzemanje. Če se naročnik odpove fiksni telefoniji, s tem prihrani evro na mesec. Odpoved televiziji pa zniža račun za dva evra pri paketku Kombo S, štiri evre pri srednjem in šest evrov pri najvišjem paketu. Znižanja niso enormna, samostojni internet z uporabno hitrostjo 30/5 ali 50/10 megabitov (odvisno od priključka) bi naročnika, ki hkrati pri A1 plačuje tudi mobilno telefonijo, tako stal 26 evrov na mesec. V tržni logiki, kakršna vlada v panogi, ne najdražje, pa tudi ne zelo ugodno.

Borba se tako začenja na novo. A1 stavi popuste pri združevanju storitev in največ mobilnega prenosa podatkov. Ta operater, kot že doslej, ohranja cenovni nivo pri mobilnih storitvah, fiksne pa »zvestim« uporabnikom daje ugodneje. Telemach počne ravno obratno, saj je tam »za zraven« mobilna telefonija. Medtem ko imata Telekom Slovenije in T-2 četverne pakete, ki so lahko precej ugodni, če uporabniku ustrezajo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.