A1 in T-2 pomagata izobraževati srednješolce
Marjan Kodelja 24. novembra 2023 ob 09:05

Očitno je bil včeraj dan za telekomunikacije, saj sta bila dejavna tudi operaterja A1 in T-2. Drugače, a v nekem primeru ravno tako pomembnem za prihodnost države.

Razvoj kakovostnih kadrov za delovanje v hitro spreminjajoči se industriji zahteva aktivno sodelovanje gospodarstva in šolstva. Primer dobre prakse je povezava Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana (ŠC PET Ljubljana) s partnerjema T-2 in A1 Slovenija, ki sta znotraj šolskega centra odprla prvi interaktivni učilnici, ki dijakom približujeta svet telekomunikacij.

Učilnica, ki prikazuje delovanje optičnega omrežja, je nastala v sodelovanju s podjetjem T-2 in deluje kot laboratorij. V učilnici je tako vzpostavljena aktivno delujoča oprema, podprta z najsodobnejšimi telekomunikacijskimi storitvami. Osrednja enota sistema je centrala z vsemi pripadajočimi naročniškimi priključki in storitvami: VDSL2, FTTH, GPON in najnovejšim dostopovnim tehnološkim hitom XGS-PON, ki omogoča podatkovne hitrosti interneta do 10 Gbit/s. S področja storitev pa so dijakom v učilnici na razpolago izjemno hiter internet, storitve IP TV, storitve Wi-Fi 6 in storitve Wi-Fi 6 Mesh.

»Laboratorijska struktura je oblikovana na način, ki omogoča tudi simulacijo napak, do katerih prihaja v resničnosti, zato se lahko dijaki že v šolskem okolju seznanijo s procesi odprave napak.« Gorazd Penko, vodja verifikacijskega laboratorija pri T-2.

Sodobna učilnica, ki jo je opremilo podjetje A1 Slovenija, prikazuje delovanje in razvoj mobilnega omrežja v zadnjih 10 letih. Interaktivno učno okolje omogoča bazna postaja s svojimi ključnimi sestavnimi deli (moduli in antenami), ki so nameščeni na steno učilnice. Dopolnjujeta jo stenska infografika, ki na sistematičen način ponuja tehnično znanje o tehnologiji in ključnih sestavnih delih bazne postaje, ter interaktiven spletni tečaj o tehnologiji 5G, do katerega lahko dijaki dostopajo prek QR kode.

»Mladim, ki se izobražujejo na področju telekomunikacij, moramo omogočati, da že med šolanjem na različne načine pridejo v stik z najnaprednejšimi tehnologijami. Alen Šutej, vodja skupine za načrtovanje radijskega in dostopovnega omrežja pri A1 Slovenija.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja