5G ne bo več dolgo rezerviran za nesramno drage telefone
Marjan Kodelja 11. septembra 2020 ob 06:43

Z novimi tehnologijami je vedno enako. Najprej jih najdemo v izdelkih za ljudi, ki ob omembi visoke cene ne trznejo z očmi, in se nato počasi selijo v izdelke za delovno ljudstvo!

Smo oziroma so »posebneži«, ki ob kupovanju naprave želijo, da ima ta vso najnovejšo tehnologijo, ne oziraje se, ali jo potrebujejo ali ne. Takšni ob omembi 5G v povezavi z novim pametnih telefonov, zastrižejo z ušesi. »Verjetno mora podpirati novo omrežje«. Čeprav ga v deželici še ni in tudi ko bo, njegova prva inkarnacija ne bo prinesla omembe vrednih prednosti. 5G je evolucija dosedanjih mobilnih omrežij, zato drugače ne more biti. A vseeno pomislite, da telefon brez podpore zanj ne more biti enako dober kot model s podporo, čeprav »misel« nima nobene zveze z realnostjo!

Ko bodo slovenski operaterji zagnali prostorsko bolj ali manj okrnjeno omrežje pete generacije, bo to delovalo na frekvencah nižjih od 6 GHz, zato skokovitega dviga hitrosti prenosa podatkov ne bo. Morda bodo hitrosti stabilnejše in v povprečju višje od trenutnih, vendarle moram biti nadvse resnicoljuben. Večini in (skoraj) vsem storitvam hitrosti v omrežju 4G zadoščajo. To velja za Slovenijo, kjer omrežja niso zasedena kot nekatera tuja in gostota uporabnikov večinoma ni takšna, da bi pretirano in pogosto vplivala na kakovost mobilnih storitev. Drugje je drugače, zato nova omrežja tam rastejo hitreje.

Povprečna življenjska doba pametnega telefona je nekje med dvema in tremi leti. Če danes kupite telefon brez podpore, jo bo naslednji gotovo imel. Omrežja bodo takrat naprednejša in na voljo bodo verjetno tudi storitve, ki bodo izkoriščale njihove zmogljivosti. Uporabniška izkušnja bo zrelejša, stvari bodo delovale, kot morajo in vam ne bo treba plačati davka »prvega uporabnika«. Odločanje z nov telefon zatorej ostaja, kot je bilo. Za večino je na prvem mestu cena, nato sledijo druge pomembnejše lastnosti (zaslon, procesor, sposobnost kamer, estetika ohišja in še katero), ki jih nikar ne žrtvujete zaradi podpore 5G. Ko vam v vseh pogledih ustreza neki model, nima pa podpore za 5G, potem koga briga zanj. Trenutno ga imajo le premijski, beri nesramno dragi pametni telefoni, za kateri se odloča manjši del populacije. Večina se namreč spogleduje z napravami srednjega in nižjega cenovnega razreda.

Tematika je bila sicer živa na okrnjenem berlinskem sejmu zabavne elektrike in gospodinjskih aparatov IFA 2020, kjer je predsednik Qualcomma Cristiano Amon izrazil prepričanje, da bo tehnologija v doglednem času na voljo v vseh novih pametnih telefonih. V dveh letih namreč pričakuje 750 milijonov takšnih naprav, kar praktično pomeni, da podpora ne bi smela izostati niti v nizkem cenovnem razredu. Za enkrat je njegovo podjetje prestavilo tri srednje zmogljive procesorje Snapdragon s podporo za 5G. Ljubitelji novega omrežja že lahko ali bodo kmalu lahko posegali po telefonih s cenami okoli štirih stotakov oziroma za kakšno prgišče evrov več ali manj. Že predstavljenim modelom srednjega cenovnega razreda OnePlus Nord, Huawei P40 lite 5G in TCL 10 5G se je pridružil Samsungov A42 5G, daleč pa nisi izdelki podjetij Xiaomi, Oppo, Realme in verjetno še koga.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kljub dvomljivcem, ki nočejo ničesar v povezavi s tehnologijo 5G, gre razvoj počasi naprej. Vendar bodo omrežja resnično uporabna šele takrat, ko jih bodo podpirali vsi pametni telefoni ne glede na ceno in ko operaterji, ki morda zdaj uporabo dodatno zaračunavajo, tega ne bodo več počeli. Naslednje leto zna biti v tej luči sila pestro.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja