5G je v zraku, pa golobi ne padajo z neba, nas pa ne boli glava
Marjan Kodelja 19. februarja 2020 ob 06:40

Ameriška agencija FDA je pregledala vse raziskave o škodljivosti elektromagnetnega valovanja zadnjih desetih let in na osnovi teh ugotovila, da mobilni telefoni ne povzročajo raka. Zagovornikov teorij zarot pa tudi to ne bo prepričalo in bodo še naprej širili strah!

Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) pravzaprav nihče ne mara. Na eni strani ji očitajo preveč moči (regulacije) in vpliva, kaj lahko pride v roke ameriških potrošnikov, na drugi pa premalo regulacije oziroma preveč liberalni pristop do istega problema. Kadar pa je tako, potem je zelo verjetno, da svoje naloge opravlja dobro in dokaj neodvisno.

Strokovnjaki agencije so se lotili analize znanstvene literature in raziskav s področja vplivov elektromagnetnega valovanja na pojavnost tumorjev, objavljene med leti 2008 in 201 ter ugotovitve objavili v več kot sto stranskemu poročilu. Ugotovili niso ničesar novega, zato je agencija ohranila mnenje, med drugimi enako menijo tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ameriški Nacionalni inštitut za raka in slovenski Onkološki inštitut, da mobilni telefoni ne povzročajo raka. Na podlagi analize raziskav so namreč ugotovili, da ne obstaja tveganje med izpostavljenosti elektromagnetnih valov radijskih frekvenc in nastankom tumorjev, ki bi ga lahko izmerili. Poudarili pa so, da je smiselno nadaljevati z raziskavami na manjših skupinah ljudi, ki so bolj nagnjeni za nastanek tumorjev. Ne glede na dejanski vzrok. Sicer pa trenutne študije tudi tega ne potrjujejo, zato je na podlagi dokazov znanstveno podprto in relevantno prepričanje, da če obstaja tveganje zaradi uporabe mobilnih telefonov, potem je izredno nizko.

Če bi bili nasprotniki 5G načelni, bi morali od operaterjev zahtevati tudi, da ugasnejo “stara” omrežja, saj po naravi stvari 5G ne more biti nič bolj neškodljiv ali škodljiv kot omrežje 2G, 3G ali 4G. So se nasprotniki pripravljeni odpovedati mobilnim telefonom?

Odločitev ameriške agencije ni presenečenje, saj je strah pred mobilno telefonijo, še posebej pa pred 5G iracionalen in ne izvira iz dobrega poznavanja zakonov narave. Strinjam pa se, da pretiravanje škoduje. Ampak pretiravanje s čimer koli, ne zgolj s tiščanjem pametnega telefona k ušesu. Sicer pa je tega tudi vedno manj, kajti pogosteje se pogovarjamo preko drugih komunikacijskih storitev, predvsem negovornega tipa, pri katerih držimo telefon dlje od telesa. Mobilna omrežja pete generacija so zato posledica dveh med seboj povezanih vzrokov. Izdelovalci opreme si kajpada močno želijo, da bi operaterji v čim krajših časovnih razmikih prenavljali omrežja, ter jih posledično plačevali več. Če za trenutek odmislimo gonjo nad Huaweiem, ki drugima dvema ponudnikoma, Ericssonu in Nokii, odpira vrata do novih kupcev, je trg drugače bolj kot ne razdeljen. Operaterji imajo vsak svojega »dvornega« dobavitelja in le večje naložbe v omrežje, kot je prehod na novo generacijo, mu občutno dvigne krivuljo poslovanja.

Za drugi razlog pa smo odgovorni uporabniki, vendar je pogojen tudi z delovanjem operaterjev. Pred leti nam na misel ni prišlo, da bi mobilno omrežje uporabljali za ogled video posnetkov v visoki razločljivosti na pametnem telefonu, danes to zaradi vse večjih v mesečno naročnino vključenih podatkovnih količin, počnemo pogosto. V mobilnem omrežju se zato pretaka vse več podatkov, pojavljajo se ozka grla, nekatere med njimi pa lahko razreši le nova generacija omrežja. Operaterji si roko ne srce ne želijo hitrega skoka v novo tehnologijo, nekateri namreč stare še niso amortizirali, vendar se zavedajo, da bo drugače čez dve ali tri leta omrežje počasno in ne bo zadostilo zahtevam uporabnikov. Nasprotovanje 5G-ju je namreč podobno večini nasprotovanj v javnosti. Nočemo vetrnih, hidro, jedrskih ali termo elektrarn, vendar znorimo, če elektrike zmanjka že za krajši čas. Nočemo zažigalnice in skladišča odpadkov, a bi znoreli, če bi komunala prenehala odvažati plastične odpadke in bi jih morali skladiščiti doma.

Telemach je prikazal, zakaj je 5G uporaben. Na prireditvi v Ljubljani je pol glasbenikov stalo na odru šotora Kongresna trga, druga polovica pa pred Kolosejem (BTC), a smo jih videli na zaslonu. Poleg slike pa je bil »časovno« usklajen tudi prenos zvoka. Zabavno, a tudi poučno, saj bodo na podoben način potekale uporabnejše storitve, kot so na primer operacije na daljavo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Človek je neracionalno bitje, zato ne bi smel odločati o stvareh, ki jih ne razume in se jih tudi ne potrudi razumeti. Imamo kakovostna mobilna omrežja, hitrosti so več kot zadovoljive, ampak tako smo govorili tudi pred približno desetimi leti, ko je en operater uvajal 3G, drugi pa namesto njega EDGE (2,5 G). Obe sta tiste čase zadoščali za brskanje po spletu in elektronsko pošto. Poskusite ju uporabiti danes. Brskalnik na pametnem telefonu tudi najbolj preproste spletne strani ne bo odprl. Sočasno z dvigom hitrosti prenosa se namreč razvijejo tudi spletne storitve, ki dvig izkoristijo. To pa bi lahko bil še tretji razlog, zakaj bomo omrežja 5G prej ali slej potrebovali.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • BRAVO ZA ČLANEK,UPAM DA BO KDO OD NASPROTNIKOV 5G TO PREBRAL.ČEPRAV ONI NAJBRŽ BEREJO STVARI KI PODPIRAJO NJIHOVO NAPAČNO MISELNO NARAVNANOST!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja