1899: Takšnega zaključka niti pod razno nisem pričakoval (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 23. novembra 2022 ob 06:09

Netflix je kriv za še eno odlično serijo, ki ne pritegne s fantastičnimi svetovi in posebni učinki, temveč s stopnjevanjem skrivnosti, ki je delno razkrita šele ob koncu prve sezone. Je res?

Najbolj pomembno je, da ne izdam preveč, kajti kvarniki bi uničili bistvo serije – »kaj za vraga se tu dogaja?« Priznam, pritegnila me je. Kot že dolgo nobena druga. Z izjemo serije Nemogoče (The Nevers), s katero jo rahlo veže stava na struno skrivnostnosti in nepričakovanih zasukov. Zato bom podal samo najnujnejše. Leta 1899 skupina evropskih migrantov na krovu potniškega parnika Kerber potuje boljšemu življenju onstran velike luže nasproti. Nekje na pol poti naletijo na sestrsko ladjo Prometej, ki je izginila pred štirimi meseci. Ladja duhov, saj nihče ne ve, kam je izginilo več kot tisoč potnikov. Od tu naprej spremljamo like, ki vsak na svoj način želijo priti do dna skrivnosti. Toda, pozor. Nič ni tako, kot se zdi, da je. Niti osebe, katerih zgodbe spremljamo.

Imeni ladji, po titanu, ki je ukradel in dal ljudem ogenj in bil kaznovan na večne muke, ter troglavem psu Kerberju, ki straži podzemlje in preprečuje, da bi umrli ušli v svet živih, nista v pomoč pri ugotavljanju, kam »pes taco moli«. Pozorni bodite na manjše prebliske, s katerimi se začne epizoda, konec je, mimogrede, vedno presenetljiv, in na predmete, ki ne sodijo v omenjen čas. Čeprav so dobro oblikovno »zakamuflirani«. To so manjši, ampak res manjši namigi, ki se jih boste spomnili na koncu. »Pa res. Kako to, da nanje nisem bil pozoren?«. Ravno v tem je lepota serije. Da nič ni tako, kot mislite, da je, in da se vse spet postavi na glavo, ko se izkaže, da so predpostavke napačne. Če kaj, potem je natančno to rdeča nit, ki se bo verjetno nadaljevala v naslednji sezoni. Zaradi odličnih ocen vanjo skoraj ne dvomim.

Serija je posebna že zaradi tega, da je v celoti nastala v Evropi. Čeprav je eden od jezikov tudi angleščina, Američani in tamkajšnji filmski studii pri njej niso sodelovali. Ustvarila sta jo nemška producentka ter scenaristka Jantje Friese in režiser Baran bo Odar, oba zna kot ustvarjalca znanstvenofantastične serije Dark, medtem ko so igralci zbrani iz vseh vetrov. Med njimi velja omeniti zdravnico Mauro Franklin, upodobila jo je angleška igralka in pevka Emily Beecham, Daniela Solaca (velški igralec Aneurin Barnard), kapitana Eyka Larsena (Nemec Andreas Pietschmann) in Ángela (Španec Miguel Bernardeau). Igralska zasedba je veliko širša in čisto vsakega posebej odlikuje izredna igra, kajti ta je nujna za stalno držanje gledalca v napetosti. Kar je režiserju res odlično uspelo. Poleg igralcev je treba pohvaliti mračnjaška kiberpankovsko sceno in temačno fotografijo, ki občutek skrivnostnosti dodatno podkrepita.

Ni nujno, da imate radi znastvenofantastiko, da serija sodi v ta žanr, do konca ne boste vedeli, ali fantazijo. Dovolj je, če uživate v trilerju, kriminalnih dramah oziroma vsebinah, kjer je »skrivnost« edini pravi razlog, zaradi katerega vztrajate pred malim zaslonom. To pa so pravzaprav glavni razlogi, zakaj vam ogled serije 1899 toplo priporočam. A naj vam takoj povem. Pozornost gledalca je nujna!

Kaj: Serija 1899, temačna (dark) znanstvenafantastika

Kje: Storitev pretočnega videa Netflix

Ocena 4,5: Fantazijska, nadnaravna ali grozljiva serija? Pravzaprav nič od tega ali vsega po malem, kar dodobra zmeša zaplet, ki ga večina (upam) do konca ne bo uganila. Zato in ker je produkcija določna, si zasluži visoko oceno!

Priporočilo: Ni za vsakogar, kajti prizori se lahko na videz grozljivi, zato bodo marsikomu dvignile srčni utrip. Čeprav ko nanje pogledate »za nazaj«, se vam ne zdijo več takšni.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja