134 tisoč Googlovih evrov za medgeneracijsko sodelovanje
Marjan Kodelja 26. marca 2021 ob 06:29

Prvič je filantropska organizacija Google.org podprla slovenski projekt in težko si prestavljam boljši izbor od socialnega podjetja Simbioza Genesis, ki bo s prejetimi sredstvi okrepila in z digitalnim znanjem »opremila« vse generacije.

Medtem ko je bila Slovenija po prelomu tisočletja visoko uvrščena v razvitosti takrat imenovane informacijske družbe, smo prednost v kasnejših letih zapravili. Kot velikokrat v človeški zgodovini se je pokazalo, da počivanje na lovorikah ne prinese ničesar dobrega. Alenka Tepina (urad za informacijsko družbo) je na spletni predstavitvi v okviru »podelitve« sredstev omenila, da zaostajamo v skoraj vseh pomembnih kazalnikih za povprečjem držav EU, medtem ko jo najbolj skrbi, da ne napredujemo dovolj hitro. Upanje polaga v strategijo digitalne Slovenije 2027 in projekt uvedbe elektronske osebne izkaznice. Bolje kasno kot nikoli in če smo pošteni, veliko držav je še nima, vendar ne smemo pozabiti, da se ideja v državnih mlinih svaljka že najmanj deset let. Skupaj z elektronskimi volitvami.

Razlog temu je tudi ta, da so bila po ukinitvi ministrstva za informacijsko družbo leta 2004 za področja odgovorni vsi in nihče in mu nobena vlada od tedaj ni dala prave teže. Govorim o pomenu digitalizacije družbe, o pomenu digitalnih veščin in kompetenc in ker je za to potrebno spremeniti stvari zdaj pod vplivom različnih ministrstvom in če oblastniki o tem ne govorijo s figo v žepu, potem bi veljalo ustanoviti ministrstvo za digitalizacijo z dovolj širokimi pristojnostmi. Ni dovolj, čeprav tudi ni odveč, da Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti reče »medgeneracijska solidarnost, pomoč in sodelovanje med različnimi generacijami dobiva vse večji pomen« in Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, »da se je zadnje leto, po eni strani potrdil pomen digitalizacije v vsakodnevnem življenju posameznika in celotne družbe, po drugi strani pa so se jasno razkrile pomanjkljivosti njenega digitalnega preoblikovanja,« kajti svoje bi morali povedati še drugi ministri. Vsi, saj se digitalizacija se začne s šolstvom, končna z okoljem, vmes pa je še vse drugo!

Projekt »Simbioza: S spletom naproti letom« bo premostil vrzel med starejšim prebivalstvom v Sloveniji in neustavljivim napredkom IKT skozi temeljne dejavnosti projekta, ter tako postal še en odličen primer medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti.

V tej luči je obstoj Simbioze še toliko bolj pomemben, saj prek medgeneracijskega sodelovanja, solidarnosti in spodbujanja vseživljenjskega učenja poseben poudarek namenjajo razvoju digitalnih veščin in dostopnosti novih tehnologij starejšim. »Nekateri pravijo, da življenje ni pravljica in lahko bi se strinjali – je umetnost povezovanja pikslov ter šivanje gobelina v zgodbo o stikih in odnosih. S podporo Google.org bomo lahko ustvarili še eno lepo zgodbo o strpnosti, spoštovanju, zaupanju in solidarnosti, hkrati pa osrečili starejše in opolnomočili mlade,« je povedala Katja Pleško, direktorica Simbioze. Organizacija Google.org je namreč podprla projekt »S spletom proti letom«, s katerim bodo starejši izboljšali digitalno pismenost ter postali uporabniki storitev, orodij in interneta na področju informacijske in komunikacijske tehnologije. Kar bo posledično povečalo socialno vključenost in aktivno sodelovanje starejših v družbi, hkrati pa izboljšalo poznavanje digitalnih veščin tudi med mladimi.

V podjetju Google verjamemo, da bi morala tehnologija igrati pomembno vlogo v življenju ljudi in življenje tako tudi izboljšati. Nenehno nas navdihujejo načini, kako ljudje s tehnologijo iščejo znanje, raziskujejo svoje strasti in svet okoli sebe ali pa si preprosto olajšajo vsakdanje življenje pri izkoriščanju tehnoloških priložnosti. Metka Svetlin, vodja marketinga, Google Adriatics

Za razliko od nekaterih drugih držav EU imamo relativno dobro razvito infrastrukturo, saj je razkorak v možnosti dostopa v splet med mesti in podeželjem manjši. Nazaj nas tišče slabša oziroma pod povprečjem smo v obvladanju osnovnih digitalnih veščin (le 55 % starih od 16 do 74 let) in v uporabi internetnih storitev. Država nikogar ne more prisiliti v učenje in sprejemanje le teh, lahko pa daje vzgled in spodbudo. To pa bo težko, če imajo njene storitve do uporabnika neprijazne in slabo intuitivne vmesnike, ki plašijo že uporabnike z veliko znanja, kaj šele starejše slabše vajene novih tehnologij!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja