Alan Orlič 26. oktobra 2016 ob 17:00

Ob vseh padcih, ki jih fotografska industrija doživlja v zadnjem času, imajo le akcijske kamere nor vzpon prodaje. Dolgoročno se bo seveda tudi ta val enkrat umiril, a trenutno ga jahajo bolj ali manj vsi, ki znajo bolje ali slabše sestaviti košček optike in elektronike v delujočo napravo.

V svet akcijskih kamer sem padel bolj kot ne po naključju. Najprej gledaš, kako se norci mečejo iz skalnih pečin v globine, surfajo po nemogočih valovih ali preizkušajo Newtonovo fiziko na motorju 20 metrov nad tlemi, potem pogledaš še par fotografij, narejenih z njimi in se začneš spraševati, ali so te zadeve zanimive tudi za fotografa. Kot ljubitelj širokega kota sem v svoji zbirki vedno imel tudi fisheye oziroma objektiv ribje oko, ki sem ga praviloma uporabljal dvakrat, trikrat letno. Bolje bi mi služil kot obtežilnik papirja, kar me ni navdajalo z veliko mero navdušenja. In tu nastopijo akcijske kamere: objektiv ribje oko, žepna izvedba in čisto spodobna kvaliteta posnetkov sredi sončnega dne na snegu ali plaži. Ne bom preveč razpredal, drugo leto, četrta akcijska kamera, pa še vedno iščem pravo.

Tokrat sem si za preizkus vzel 5 novincev, vsi v skupini stranskih igralcev. In ravno zaradi tega so toliko zanimivejši, ker poskušajo privabiti kupce na eni strani s ceno, na drugi z možnostmi, ki jih veliki Gopro nima. Slednji je še vedno sopomenka za akcijsko kamero in bo še lep čas z nami, če ga ne bodo pojedli delničarji v iskanju dobička, tudi ostanki so lahko veliko vredni. Tokratni novinci: trikrat en proizvajalec, en startup in lanskoletno presenečenje.

Yi 4K

Xiaomi oziroma njegova podružnica Yi je dokaz, kako hitro se Kitajci učijo in celo prehitijo vzornika na nekaterih področjih. Yi 4K je njihov drugi poskus in čeprav so mu v primerjavi s prvo kamero ceno krepko dvignili je še vedno veliko cenejši kot Gopro 4 Silver. Oblika je dokaj standardna, robovi so lepo zaobljeni, poleg tega je kamera na voljo v treh različnih barvah, črni, rožnati in beli. Vsekakor ne mislijo le na moško populacijo. Gumb je samo en, česar se ne bi sramoval niti Apple, za vse ostalo je zaslon, občutljiv na dotik. Kameri se vidi, da snovalci dobro poznajo telefonsko področje, meniji so razločni, premikanje hitro. Možnosti za fotografiranje in snemanje pa že skoraj preveč. Ena od bolj zanimivih možnosti je zajem videa in vsake toliko, na pet ali deset sekund še zajem fotografije. Nočni način premore čase do 30 sekund, malce omejujoče se zdi ročna nastavitev občuljivosti, ki je le ISO 800, avtomatika premore še ISO 1600, snemanje 4K pa ISO 6400. Zmore tudi zaporedno zajemanje fotografij, tudi v nočnem načinu in celo 30 posnetkov na sekundo. Skratka, vse, kar ima vzornik za bistveno nižjo ceno. Edina zamera gre na račun le enega gumba, ki hkrati služi kot gumb za vklop oziroma izklop. Tako recimo ne omogoča zaporednega fotografiranja pri hitrosti 3 ali 5 posnetkov na sekundo, dokler držiš sprožilec, ker s tem izključiš kamero. Tudi nočno zaporedno fotografiranje ima smešno omejitev, intervalometer upošteva čas zajema. Če nastaviš čas med dvema posnetkoma na pet sekund, je najdaljši čas kvečjemu dve sekundi, pri 30 sekundah pa 20 sekund. Zadnja pripomba leti na objektiv, ki je sicer bolj ali manj oster od roba do roba, a ga dajejo težave z vpadi svetlobe pod kotom. Ob vsem tem še niti besede o kvaliteti videa ali fotografij. Yi 4K je izdelek, ki se tudi tu brez težav kosa z Goprojem, kar pomeni, da presega zahteve za domačo rabo. A ni poceni, saj se cene brez poštnine in podvodnega ohišja začnejo pri 250 evrih.

Thieye V5

Imajo krasno spletno stran, slovenskega uvoznika in kot kaže, znajo narediti kamero. V5 je na papirju odlična, sicer ne snema videa v ločljivosti 4K, a zmore 2,3K, ima 16 milijonsko tipalo, ogromen objektiv in klasično obliko. Štirje gumbi, za vklop, dva pomožna in sprožilec, zaslon zadaj. Kvaliteta slike ni nič posebnega, ne pri videu, prav tako ne izstopa pri posnetkih, fantje namreč pri njej stavijo ravno na objektiv. Ta namreč omogoča uporabo klasičnih filtrov, okoli objektiva je navoj, kot smo ga vajeni pri fotoaparatih. Med bolj priljubljenimi so zatemnitveni in polarizacijski filtri. Thieye si je tu našel nišo, saj te filtre redno uporabljajo uporabniki letalnikov in seveda snemalci. Če je izdelava kamere na nivoju, so meniji in upravljanje pod kritiko. Saj se da, a vse je narejeno na hitro, bolj kot ne vrženo skupaj. Čistokrven inženirski pristop. Kvaliteta slike in videa je za domačega uporabnika dobra, zaostaja za Yi 4K. Poleg tega ima slika malo preveč močne barve, kar za nadaljnjo obdelavo ni najbolje. Se pa odkupi z možnostmi, od nastavitve občutljivosti do izravnave beline, vse je dostopno in nastavljivo. Tudi z zaporednim zajemom do 8 posnetkov na sekundo, krožnim snemanjem (loop recording) in časovnim zamikom. Thieye V5 je spodoben izdelek s celo vrsto možnosti, relativno dobro kvaliteto posnetkov in razumno ceno (160 evrov).

Thieye i60 4K

Lestvico nižje je model i60. Tudi slednji se ponaša s klasično obliko, a so mu dodali nekaj dodatkov, kot je oranžen obroč okoli objektiva, da ni preveč podoben ostalim. Tehnikalije niso nič posebnega, preseneča pa 4K video, kar poraja zanimivo vprašanje – v najboljši model ne daš te možnosti, ampak s tem opremiš cenejši model. Zaslon na zadnji strani je uporaben, saj ima kamera kar nekaj možnosti, poleg tega jo lahko upravljamo tudi preko pametnega telefona. Za video in posnetke velja podobno, kot pri modelu V5. Barve so pretirano nasičene. Ostrina je dobra, morda celo malo preveč za resnega video entuziasta. Pravo razočaranje pa je fotografski način. Kamera zelo očitno poveča precej manjšo sliko na velikost 12M pik, kar pri objavah na družbenih omrežjih praviloma ni vidno, pri 100% povečavi pa postane zelo očitno. Za model i60 bi lahko rekli, da je dobro zamišljen, a mu na koncu zmanjka moči. Splača se dati 50 evrov več za V5.

Thieye i30

Še vstopni model, ki ga krasi lepo kovinsko ohišje in podobne možnosti, kot model i60, le da brez 4K snemanja. Tudi tu razočara nasičenost video posnetkov in fotografski način, ki ima prenapihnjeno ločljivost. Glavni argument za je LCD zaslon na zadnji strani in cena, ki je pod 90€. Če k temu dodamo še nadzor preko mobilnega telefona, ohišje, ki zmore globino do 40 metrov, postane malček dokaj zanimiv za domačo rabo. Za kaj več je preskromen.

Thieye poizkuša svojo srečo na eni strani z drugačnim pristopom, na drugi z nizko ceno. Zaslon je vsekakor prednost, povezljivost wi-fi tako rekoč obvezna oprema, vse ostalo plus za kupca. Če bi pri i30 in i60 naredili še normalno foto kvaliteto, bi imeli uporabniki veliko glasbe za malo denarja, tako pa le malenkostno izstopajo iz množice ostalih.

Mokacam

Ni prva kamera, ki je uspela prepričati ljudi preko platforme za množično zbiranje denarja in tudi zadnja ne, ki je na koncu razočarala. Mokacam je bila na papirju, pardon spletni strani na prvi, drugi in tretji pogled odlična zadeva. Tretjino cene Goproja, izmenljiv zaslon, dodatna zunanja baterija in magnetno držalo so se slišali odlično, 4K in tipalo s 16 milijoni pa le še češnjica na vrhu torte. Še to, prvotni objektiv je imel celo zaslonko f2.0. Konec te zgodbe je drugačen, zamuda za skoraj pol leta, težave s programsko opremo in še kaj bi se našlo. Kljub temu zadeva ni tako črna, čeprav bi lahko bila bistveno boljša. Kamera, ki s poštnino vred stane približno 240 evrov, namreč da od sebe čisto spodoben video, ki je sicer barvno prenasičen (spet), a oster in več kot uporaben za domačo rabo. Tudi foto način  se dobro obnese, zopet s premočnimi barvami, a dobro ostrino slike.

Osnova je dobra, manjka končni del, boljša programska oprema in prijaznost do uporabnika. Kamera ima dva gumba, za vklop in snemanje in le eno nadzorno lučko v modri barvi. Vedno se vklopi le v video načinu in jo je potrebno preklopiti v fotografski način, kar pa sama kamera pokaže s kratkim utripom modre luči. Kako je to videti poleti na soncu, ni treba ugibati. Tudi izbirniki na zaslonu so zelo nerodni, kar vse skupaj le še poslabša. Dodatno brco v zadnjico pa predstavlja nenatančno izdelano podvodno ohišje, ki delno počrni sliko na robovih. Je res potrebno tako močno varčevati pri koščku stekla? Če bodo fantje naredili spodobnejšo programsko opremo in zmanjšali zasičenost barv, bo Mokacam postala spodobna akcijska kamera, a vprašanje je, če jim bo to tudi uspelo.

Nobena ni idealna

Akcijske kamere so očitno resen posel, a kot se na koncu izkaže, strojno opremo ni problem sestaviti, ustavi se pri programski opremi. Kitajci bodo morali to lekcijo še vzeti oziroma v to vložiti več, kar se bo na koncu seveda poznalo pri ceni kamer. Yi je dober primer tega, spodobna strojna oprema in svetlobna leta boljši softver od ostalih , ki ga stalno dograjujejo. Zaradi tega tudi cena ni nizka, skupaj s podvodnim ohišjem in dostavo v Slovenijo vas bo vse skupaj stalo okoli 300€, kar je bistveno več od ostalih opisanih in že nevarno blizu Gopro 5. Razlike je sicer še vedno spodobnih 130€, a tu vseeno dobite slovenskega zastopnika in uradno evropsko garancijo, kar tudi ni za odmet.

Na tej povezavi si lahko ogledate galerijo s posnetki vseh kamer.

Avtor Alan Orlič
mm
Alan je s pisanjem člankov začel leta 1997 za revijo Moj mikro. Pokrival je programsko in strojno opremo, nazadnje predvsem digitalno fotografijo in vse, kar je povezano z njo. Članke je pisal tudi za druge medije, kot so Svet in ljudje, Joker in Delo. Trenutno si služi kruh kot informatik, ki upa na boljše čase za slovenske pisce tehnoloških člankov.
Alan Orlič - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.