Aprila prihaja naslednja večja nadgradnja za Windows 10
Matjaž Ropret 30. marca 2017 ob 10:40

Po lanski obletni (Anniversary Update) zdaj prihaja nadgranja Windows 10 »za ustvarjalne« (Creators Update). Poimenovanje izhaja iz jesenske predstavitve računalnika Surface Studio, namenjenega oblikovalcem in umetnikom, vendar je mogoče malo nesrečno. Prvič zato, ker večina novosti v tej novi različici Oken nima kaj dosti zveze z ustvarjalnostjo in drugič, ker bi lahko splošna javnost imela vtis, da lahko to nadgradnjo mirno preskoči. Seveda je ne bo mogla, ker je Microsoft sistem Windows po novem zastavil tako, da uporabnika prej ali slej prisili v namestitev novosti.

Creators Update bo na voljo 11. aprila, seveda bodo tisti, ki so prijavljeni v program Windows Insider, zadevo lahko namestili že prej. Pravzaprav jo že lahko, samo ne še v povsem dokončano. Vendar pa nas večina nadgradnje ne bo dobila takoj prvi dan, zelo verjetno celo precej kasneje. Lanskega obletnega paketa s(m)o nekateri deležni šele kakšne tri ali štiri mesece po izidu in tokrat bo Microsoft zaradi teh slabih izkušenj dosegljivost še nekoliko bolj previdno doziral.

Kaj je torej v nadgradnji v povezavi z ustvarjalnimi? Med drugim nov Slikar, ki omogoča ustvarjanje trodimenzionalnih modelov. Zraven tega pa še podpora za »poceni« očali za navidezno in »mešano« resničnost, ki naj bi jih v prihodnjih mesecih predstavili Acer, Asus, Dell, HP in Lenovo. Microsoft želi prenesti podobno izkušnjo, kot jo ponuja s svojimi očali (čelado, napravo?) Hololens, tudi domačim uporabnikom, ki si tega izdelka za tri tisočake in ustrezno zmogljivega računalnika ne morejo privoščiti. Ampak sprva večina ne bo imela kakšne koristi od naštetih novosti.

Precej bolj verjetno bo opazila spremembe v brskalniku Edge. Ta bo med drugim dobil podporo za nekatere standarde, predvsem komunikacijske, in še močnejšo varnost, predvsem v smislu, da brskalnik tudi, če bi nadzor nad njim prek zlonamerne kode dobil napadalec, ne bi mogel povzročati škode v samem operacijskem sistemu. Navzven pa bo Edge imel možnost  boljšega urejanja zavihkov, uporabnik bo lahko določil zavihke, ki jih bo dal »na stran«, in jih kasneje z enim klikom vse skupaj osvežil. Prihaja pa tudi podpora za branje e-knjig.

Še ena novost je igričarski način, v katerem bodo igre imele še večjo prioriteto pri procesorju in ostalih sistemskih virih, kot jo imajo že sicer. Kakšne bodo razlike v praksi, če bodo, je težko reči. Beam pa je storitev za prikazovanje igranja v spletnih prenosih, podobna kot priljubljeni Twitch. Beam ima menda manjšo zakasnitev kot omenjena Amazonova storitev. Po novem bo že v Okna vgrajena funkcionalnost za večerno znižanje intenzivnosti modre barve na zaslonu, kar naj bi blagodejno vplivalo na spanje.

Nekaj sprememb je še pri namestitvi, kjer po novem pomaga navidezna pomočnica Cortana (ki pa s slovenskimi nastavitvami še vedno ni na voljo, tako da …), in pa v nastavitvah. Tam so privzeto še vedno izbrane vse možnosti za deljenje (osebnih) podatkov z Microsoftom, a je vsaj malo bolj pojasnjeno, kaj je vključeno, in tudi izključiti se da večino tovrstnega pošiljanja podatkov. Ni pa mogoče v različicah Home in Pro povsem izključiti telemetrije, torej tega, da Microsoft ne bi dobival podatkov o tem, kako sistem deluje, o napakah in podobnem.

Skupno vzeto bo za glavnino uporabnikov ta nadgradnja precej manj pomembna, kot bi rad prikazal Microsoft. Korporacija je sicer napovedala še, da bodo računalniki Surface Book in Surface Studio na voljo v nekaj dodatnih državah, a Slovenije znova ni med njimi, tako da glede tega nič novega.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja